20.3 C
Athens
23 April - 2024

Η Gazprom, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη μέση ξανά ο South Stream

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία από τις σημαντικότερες χώρες στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη είναι η Βουλγαρία. Η πρώην κομμουνιστική χώρα συνιστά έπαθλο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και για τη Ρωσία – για προφανείς λόγους.

Από τη μία πλευρά, η Βουλγαρία είναι σήμερα ένα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από την άλλη, η επιλογή της ως χώρα διέλευσης για τον αγωγό South Stream, καθώς η Ρωσία θέλει να αποφύγει την οδό μέσω Ουκρανίας, την έχει τοποθετήσει στη μέση μίας διαμάχης για το αν αυτός ο αγωγός πρέπει ή όχι να κατασκευαστεί.

Αυτό ακριβώς, το ζήτημα δηλαδή του South Stream, θα είναι ένα από τα ζητήματα – κλειδιά που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα βουλγαρική κυβέρνηση. Σε αυτή θα είναι και πάλι πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά για πρώτη φορά στη μετακομμουνιστική ιστορία της χώρας θα στηρίζεται σε ένα συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων.

Πολλές από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της ρωσοουκρανικής κρίσης βρεθεί ανάμεσα στη «Σκύλλα και στη Χάρυβδη», ρόλους που στην παρούσα φάση έχουν ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες αυτές οι χώρες είχαν ένα βολικό άλλοθι για να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση: την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας να παγώσει την κατασκευή του αγωγού λόγω των πιέσεων των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της Σόφιας, το βασικό μειονέκτημα του South Stream είναι το κόστος. Προβλέπεται να κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο κατασκευής. Είναι σαφές ότι το κόστος έχει εκτοξευθεί μέσω ενός δικτύου υπεργολάβων. Η νέα κυβέρνηση θέλει λοιπόν να υπάρξει φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και ηλεκτρισμού, βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μέσω της κατασκευής διασυνδετηρίων αγωγών (κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός – IGB) και φυσικά ο σεβασμός της κοινοτικής νομοθεσία στην κατασκευή του South Stream.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθεί η Σόφια μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών ενδέχεται να κρίνει πολλά για την ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article