20.4 C
Athens
28 March - 2024

Η Χεζμπολάχ θα εισαγάγει καύσιμα από το Ιράν, αν συνεχιστεί η έλλειψη

Must read

Ο αρχηγός του ισχυρού σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε σήμερα ότι σε περίπτωση ελλείψεων καυσίμων στον Λίβανο, χώρα που μαστίζεται από πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, το κόμμα του θα εισαγάγει βενζίνη και καύσιμα από το Ιράν, τον μεγάλο περιφερειακό σύμμαχό του.

Ο Λίβανος έχει εδώ και μήνες έλλειψη καυσίμων, η οποία έγινε ιδιαίτερα σοβαρή τις τελευταίες εβδομάδες. Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται κάθε μέρα μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης. Ορισμένοι οδηγοί πρέπει να περιμένουν περισσότερο από μια ώρα για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ με μόλις δέκα λίτρα βενζίνης.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “ταπεινωτική”, ο Νασράλα κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να πάρουν μια “γενναία απόφαση” και να ξεπεράσουν τον “φόβο” τους για τις ΗΠΑ κάνοντας εισαγωγή παραγώγων πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.

Αν “το κράτος σταματήσει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και συνεχιστεί η ταπείνωση, εμείς, στις τάξεις της Χεζμπολάχ, θα πάμε στο Ιράν, θα διαπραγματευτούμε με την ιρανική κυβέρνηση και θα αγοράσουμε πλοία γεμάτα με βενζίνη και μαζούτ και θα τα φέρουμε στο λιμάνι της Βηρυτού”, δήλωσε ο Νασράλα.

“Και ας τολμήσει το κράτος του Λιβάνου να εμποδίσει την παράδοση βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ στον λαό του Λιβάνου!”, πρόσθεσε.”Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε αυτές τις ταπεινωτικές σκηνές”.

Από το φθινόπωρο του 2019, ο Λίβανος ταλανίζεται από μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση, με το νόμισμά του να χάνει την αξία του κατά περισσότερο από 85% έναντι του δολαρίου.

Τα αποθέματα σε δολάρια της κεντρικής τράπεζας, που χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή βασικών ειδών, όπως τα καύσιμα, λιγοστεύουν ενώ η χώρα παραμένει ακόμη χωρίς κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες.

Στις αρχές Ιουνίου, η Παγκόσμια Τράπεζα για μια ακόμη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως από το 1850.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article