17.7 C
Athens
28 March - 2024

Φραγκογιάννης: Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, αλλά αναζητούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης για οικονομική και εμπορική συνεργασία

Must read

Στον ρόλο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ως πεδίο προσέγγισης με την Τουρκία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης λίγες ημέρες πριν συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ, στην Αττάλεια, στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Ο κ. Φραγκογιάννης θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στην ανάληψη της προεδρίας του οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας SEECP που περιλαμβάνει τις χώρες των Βαλκανίων για την επόμενη χρονιά.

«Με την Τουρκία έχουμε τις διαφορές μας. Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας σε υψηλά θέματα πολιτικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέματα οικονομικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείναμε πριν από μήνες στους Τούρκους 15 θέματα. Πρότειναν 8, και την τελευταία στιγμή προσθέσαμε άλλα δύο περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Άρα, καταρχάς υπάρχει μια συναίνεση και μια επιθυμία και από τις δύο πλευρές να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Φραγκογιάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως «εάν καταφέρουμε να προωθήσουμε τα 25 θέματα που απαρτίζουν οικονομικές και εμπορικές διαφορές, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει και μια πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στην επένδυση στην Αστυπάλαια, ο κ. Φραγκογιάννης το χαρακτήρισε εμβληματικό έργο γιατί περιλαμβάνει καινοτομία, κάτι το πρωτοποριακό. Εξήγησε πως όλα αυτά που γίνονται ή θα γίνουν στην Αστυπάλαια, το καθένα ξεχωριστά έχει γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά ποτέ όλα μαζί σε ένα νησί. «Πηγαίνουμε και κλείνουμε τις ντιζελογεννήτριες και βάζουμε ένα ειδικό σύστημα το οποίο παράγει ενέργεια για το νησί. Το δεύτερο το οποίο κάνουμε, είναι να αντικαταστήσουμε σταδιακά, δίνοντας πάρα πολύ ισχυρά κίνητρα, τόσο εμείς όσο και η Volkswagen, τα αυτοκίνητα του νησιού με ηλεκτρικά οχήματα» προσέθεσε.

Περαιτέρω, επισήμανε πως αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ονειρεύτηκε, το αποτύπωσε σε ένα σχέδιο δράσης, το ενστερνίστηκε η Volkswagen, το υποστήριξε, και είναι ανοιχτό για συνεργασία με κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article