19.9 C
Athens
28 March - 2024

Σκρέκας: Ενεργοποιούμε τη Συμφωνία για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών

Must read

«Ενεργοποιούμε τη Συμφωνία για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, ύστερα από την εναρκτήρια υπουργική συνάντηση του Μηχανισμού Υψηλού Επιπέδου για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με πρωτοβουλία του ιδίου.

   Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Blendi Klosi, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Naser Nuredini και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-πρέσβης και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, David Geer.

   Σημειώνεται ότι το Πάρκο Πρεσπών αποτελεί μοναδική προστατευόμενη περιοχή στο είδος της στη ΝΑ Ευρώπη από το 2000. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, η συμφωνία για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών έχει υπογραφεί από τις τρεις όμορες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2010. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εκπόνηση και υλοποίηση κοινών μελετών και προγραμμάτων, με γνώμονα την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

    Όπως έγινε γνωστό, τις βασικές πτυχές της σημαντικής αυτής περιβαλλοντικής συμφωνίας παρουσίασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως συμβαδίζει με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της προώθησης κοινών δράσεων που αφορούν σε σειρά τομέων, όπως στη διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικολογικών αξιών της περιοχής, στην πρόληψη των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και στη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για τη βιώσιμη χρήση των υδάτων των λιμνών.

   Όπως σημείωσε, η στάθμη των λιμνών συνεχώς υποχωρεί, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη μοναδική άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όσο και στις ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η μικρής κλίμακας γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

   Ο υπουργός, στον διάλογο που ακολούθησε, αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, μέσω της συνεργασίας των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στην κατάλληλη αξιοποίηση της πλούσιας βιοποικιλότητας, που αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Πάρκου των Πρεσπών.

   Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και φορέων στη διαχείριση της περιοχής τόσο σε επιμέρους εθνικό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο και η ανάπτυξη σχετικών πολυσυμμετοχικών οργάνων, όπως είναι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Επιπλέον, τόνισε το ζήτημα της μείωσης εισροών λιπασμάτων, θρεπτικών και άλλων αγροχημικών στα υδάτινα οικοσυστήματα των Πρεσπών, την ανάγκη θέσπισης κοινών κανόνων αναφορικά με την αλιεία, καθώς και την ανάπτυξη και προώθηση του βιωματικού τουρισμού και του οικοτουρισμού.

   Όπως έγινε γνωστό, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών και της Ομάδας Εργασίας Υδάτων για την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των τεσσάρων μερών της συμφωνίας. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article