20.1 C
Athens
25 April - 2024

kIEFER ΤΕΚ: Στόχος το 1 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο επενδυτικό πρόγραμμα

Must read

Την κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW καθώς και την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW έως το 2024, προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας kIEFER ΤΕΚ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος.

Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει τα πρώτα διμερή συμβόλαια (PPAs) πώλησης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η kIEFER έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά) ισχύος 150 μεγαβάτ και δραστηριοποιείται σε 18 περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πετρόχειλος στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. «Αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές δυνατότητες της αγοράς και δημιουργούμε ένα ενεργειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Πετρόχειλος. Πρόκειται για έργα «λαϊκής βάσης» που δίνουν τη δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές ΑΠΕ να προχωρήσουν έργα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αγορά των ΑΠΕ, ο κ. Πετρόχειλος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών ΑΠΕ προκειμένου να λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης ώστε να υπάρξει εκκαθάριση του μητρώου των αδειών από τις περιπτώσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Εκτίμησε, ότι με τη σταδιακή απόσυρση των παλιών έργων που αποζημιώνονται με υψηλές τιμές απορρόφησης της ενέργειας και την είσοδο νέων με χαμηλές τιμές, αποκαθίσταται η ισορροπία στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ ενώ τόνισε πως για όσες νέες μονάδες δεν ενταχθούν στους διαγωνισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν την τιμή πώλησης της ενέργειας, οι επιλογές είναι είτε η πώληση της ενέργειας απευθείας στην αγορά, είτε η σύναψη διμερών συμβολαίων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article