19.9 C
Athens
20 April - 2024

Νέα «κατρακύλα» στην τιμή του πετρελαίου

Must read

Η εξασθένηση της προοπτικής μίας σημαντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC (Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Χωρών), στη σημερινή σύνοδο του Οργανισμού, οδήγησε τις τιμές του να κατρακυλήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας. 

Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε το μεσημέρι περισσότερο από 2% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να πιέσουν στη σύνοδο της Βιέννης υπέρ της αποφυγής μειώσεων στην παραγωγή, παρά τις εκκλήσεις από άλλες χώρες – μέλη να αυξηθούν οι τιμές που έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο του ενός τρίτου από τον Ιούνιο. Πηγές του OPEC δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η λήψη μέτρων δεν είναι πιθανή. «Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί από τα σχόλια των Σαουδαράβων καθ’ οδό προς τη σύνοδο ότι οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει να αφεθούν να καθορίσουν τις τιμές», δήλωσε αναλυτής αυστραλιανής τράπεζας. Η κορώνα της Νορβηγίας, μίας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο, υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ και το ρωσικό ρούβλι έκανε και νέα βουτιά.

Η δραματική κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου έχει καταστήσει τη σημερινή σύνοδο του OPEC την πλέον στενά παρακολουθούμενη εδώ και δεκαετίες. Οι αποφάσεις της συνόδου αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article