Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή και ρίχνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού»

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η Σαουδική Αραβία επέμεινε στην τρέχουσα τακτική της να μην αυξήσει τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην πολυαναμενόμενη  συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC), ρίχνοντας σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Καθώς λοιπόν ο OPEC ετοιμαζόταν για τη συνάντηση των κρατών – μελών του, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ – Ναϊμί προχώρησε σε μία δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους ή και να χαρακτηριστεί σιβυλλική: «Η αγορά πετρελαίου εν τέλει θα σταθεροποιηθεί μόνη της». 

Αν και ορισμένοι αναλυτές έλεγαν ότι δεν πρέπει να δίνεται τόσο μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του, άλλοι συνάδελφοί τους σημείωναν ότι όπως διαφαίνεται το Ριάντ μάλλον θα διατηρήσει στα σημερινά της επίπεδα τη σημερινή παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Και τελικά, αυτό συνέβη στην συνάντηση της αυστριακής πρωτεύουσας.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις επαφές των 12 κρατών οι τιμές οδηγήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τετραετίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε το μεσημέρι περισσότερο από 2% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ήδη πάντως, από τις δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου η τιμή του μπρεντ είχε υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Ήταν μία σπουδαία απόφαση» δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου έπειτα από πέντε ώρες συνομιλιών, σε μία συνάντηση που είχε χαρακτηρισμένους ως η πιο σημαντική από το ξέσπασμα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και μετά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OPEC τα μέλη του συμφώνησαν να ανέβουν πάνω από το όριο των 30 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πάνω από τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για τη ζήτηση το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Αλί αλ – Ναϊμί απέφυγε να αποκαλύψει το ο,τιδήποτε για τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους από άλλες χώρες – κλειδιά του OPEC όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Μεξικό. Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι δεν θεωρεί πιθανή τη μείωση της παραγωγής. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε κλείσιμο όσα ενεργειακά project είναι αναποτελεσματικά και με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί, εμμέσως, η παραγωγή και στη συνέχεια οι τιμές θα κινηθούν και πάλι ανοδικά, ήταν το σκεπτικό του ρώσου υπουργού.

Και την ίδια στιγμή, δεν λείπουν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πιστεύουν ότι οι διεθνείς τιμές εξαρτώνται και από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών που λόγω του σχιστολιθικού αερίου έχουν μετατραπεί σε κρίσιμο παίκτη της αγοράς. 

You may also like...