22.7 C
Athens
29 March - 2024

ΙΕΑ: Η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο

Must read

Η Ε.Ε. θα παραμείνει εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο στο ορατό μέλλον, προειδοποίησε σήμερα τις Βρυξέλες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΕΙΑ).

Το γεγονός αυτό αληθεύει ιδιαίτερα από τη στιγμή που η παραγωγή αερίου της ίδιας της Ε.Ε. τείνει να φθίνει σε περιοχές όπως η Δανία και η Ολλανδία, με αποτέλεσμα να χρειαστούν κι άλλες εισαγωγές στην περίοδο 2020-30.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης μειώθηκαν φέτος σε σύγκριση με το 2010, καθώς οι προμήθειες καταλήγουν στις ασιατικές αγορές. Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ έχουν ήδη δρομολογηθεί και αυτές για την Ασία, όπως τονίζει ο ΙΕΑ.

Η λύση της Ευρώπης δεν μπορεί να βρεθεί ούτε στο σχιστολιθικό αέριο, δεδομένης της αντίδρασης ορισμένων κρατών-μελών και της κοινής γνώμης. Κατ’ επέκταση, η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαριά βαν ντερ Χόεβεν, δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αναμένεται διαιώνιση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η ίδια υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει στο εξής την διαπραγματευτική της ισχύ και την ενότητα σε ότι αφορά την εξωτερική ενεργειακή πολιτική. Ο οργανισμός θεωρεί σημαντικό τον ρόλο του LNG για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, αλλά και του Νοτίου Διαδρόμου. Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι είναι ελλιπής η πρόοδος στις νέες διασυνδέσεις.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article