Στη σταδιακή κατάργηση των καυσίμων ντίζελ στοχεύει η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση καυσίμων ντίζελ για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης και θα θέσει σε ισχύ ένα νέο σύστημα για να αναγνωρίζονται τα οχήματα που προκαλούν την περισσότερη ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλ.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, το νέο σύστημα αναγνώρισης οχημάτων θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από το νέο έτος και θα ταξινομεί τα οχήματα με βάση τη ρύπανση που προκαλούν, δήλωσε ο Βαλ. Αυτή η ταξινόμηση θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να περιορίζουν την πρόσβαση στις πόλεις για τα πιο επιβλαβή οχήματα.

«Στη Γαλλία για πολύ καιρό ευνοούσαμε τη χρήση μηχανών ντίζελ. Αυτό ήταν λάθος και σταδιακά θα προσπαθήσουμε να το αναιρέσουμε, με έναν έξυπνο και πρακτικό τρόπο», δήλωσε ο Βαλ.

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των Γάλλων αυτοκινητιστών οδηγούν αμάξια με μηχανές ντίζελ. Ο προϋπολογισμός για το 2015 εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει μέτρα που θα μειώνουν το φορολογικό πλεονέκτημα του ντίζελ απέναντι στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή θα έχει σκοπό να κατευθύνει τους πολίτες προς περισσότερο οικολογικές επιλογές.

Εξάλλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ντίζελ κατά 2 λεπτά ανά λίτρο, κίνηση που θα οδηγήσει σε εισροή επιπλέον 807 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για το 2015.

Νωρίτερα, φέτος, η υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε πως κάθε οδηγός που θα αλλάζει αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ για ένα καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα δικαιούται μπόνους έως και 10.000 ευρώ.

 

You may also like...