13 C
Athens
20 April - 2024

Στρατηγική συμφωνία Σλοβακίας – Ρωσίας για το πετρέλαιο

Must read

Προσχέδιο για την ανανέωση της συμφωνίας προμήθειας ρωσικού πετρελαίου στη Σλοβακία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας ο Αλεξάντερ Νόβακ και ο Σλοβάκος ομόλογός του Πάβολ Πάβλις προχωρούν σε στρατηγική συμφωνία στον τομέα της ενέργειας, η οποία στοχεύει στη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Σλοβακίας, κατ’αρχάς για τις προμήθειες πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό RBTH, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και συνεργασία στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας για την προμήθεια πετρελαίου της Ρωσίας στη Σλοβακία εγκρίθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση στις 30 Οκτωβρίου. Η νέα συμφωνία προβλέπει ετήσια άντληση έως 6 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ενώ η Σλοβακία θα αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν διευκρινίστηκε πάντως ποια από τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα προμηθεύει πετρέλαιο στη χώρα.

Η συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου θα αναμένεται να υπογραφεί μέχρις το τέλος του 2014, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 και έως το 2029, ενώ από κει και πέρα θα παρατείνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article