17.1 C
Athens
29 March - 2024

Η Ουκρανία έδωσε προκαταβολή στη Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου

Must read

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μια προκαταβολή ύψους 378,22 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία για την αγορά φυσικού αερίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επανάληψη των παράδοσεων αερίου στο Κίεβο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Σεργκέι Κουπριάνοφ. 

Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz είχε ανακοινώσει την πληρωμή της προκαταβολής ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.
Βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες τον Οκτώβριο, οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν και πάλι μέσα σε 48 ώρες. 

Η Ρωσία είχε διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εξαιτίας των μεγάλων οφειλών της Naftogaz και της άρνησης του Κιέβου να πληρώσει τη νέα αυξημένη τιμή. 

Η ουκρανική εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει πόσο φυσικό αέριο σκοπεύει να αγοράσει, όμως νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είχε πει ότι ενδέχεται να είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. 

Εξάλλου το Κίεβο έχει διευθετήσει ένα μέρος του χρέους της προς τη Gazprom, που φτάνει τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καταβάλλοντας στις αρχές Νοεμβρίου μια πρώτη δόση ύψους 1,45 δισεκ. δολαρίων. Μια δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισεκ. προβλέπεται να καταβληθεί ως το τέλος του έτους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article