20.4 C
Athens
28 March - 2024

Ψάλτης: «Η Alpha Bank στηρίζει τις επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα της πράσινης μετάβασης υιοθετώντας κριτήρια ESG»

Must read

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει ενεργά την πράσινη επιχειρηματικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα του τέταρτου Athens Investment Forum 2021.

   Σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο και εκδότη, Νίκο Χατζηνικολάου, στην ενότητα του Φόρουμ υπό τον τίτλο «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης» ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, μιλώντας για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, εκτίμησε ότι το φαινόμενο της ανόδου των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε δύο παράγοντες; Στον συγκυριακό, που συνδέεται με την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, απορρυθμίζοντας τις αγορές πολλών προϊόντων και ως εκ τούτου δημιουργώντας μία σειρά από αναταράξεις που συνδέονται με τη μετάβαση στην κανονικότητα, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στη ζήτηση έναντι της μειωμένης προσφοράς, αλλά και στον πιο δομικό παράγοντα που σχετίζεται με τη σταδιακή υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που βασίζεται περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής που μετακυλίεται στην αγορά ενέργειας.

   Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι τεράστιας σημασίας για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι «η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει ήδη μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», δεύτερον «διότι ο πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων» και τρίτον, «διότι υπάρχει ο κίνδυνος η εξέλιξη και η ένταση του ενεργειακού προβλήματος, να επηρεάσουν, να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση».

   «Κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταβολών υπάρχει πάντοτε το λεγόμενο ρίσκο μετάβασης. Πιστεύω όμως ότι ο κίνδυνος της αδράνειας είναι μεγαλύτερος. Οφείλουμε, ως τράπεζες, ως οικονομία και κοινωνία, να επιμείνουμε – και γιατί όχι να επιταχύνουμε – την πορεία μας προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα, αξιοποιώντας και την γεωγραφική θέση της πατρίδας μας. Σκεφτείτε πως αν είχαμε επιταχύνει το βηματισμό μας την περασμένη δεκαετία προς αυτήν την κατεύθυνση, πιθανά σήμερα θα είχαμε αποφύγει την επιβάρυνση του καταναλωτή από τις καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha Bank.

    
Έτοιμη η Alpha Bank να στηρίξει τα πράσινα επενδυτικά πλάνα μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

   Σε ερώτημα αναφορικά με τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στη στήριξη επενδυτικών πλάνων στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ψάλτης είπε πως αν και οι τράπεζες αποτελούν διαχρονικό χρηματοδότη για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πλέον καλούνται πιο ενεργά να στηρίξουν σημαντικές για την χώρα επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ορθολογικής – από άποψη κόστους – μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη στρατηγική της Alpha Bank ως προς το θέμα αυτό, σημείωσε πως η τράπεζα στηρίζει ενεργά τους μεγάλους πελάτες της με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, δεσμεύοντας σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα τους βοηθήσουν να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Ψάλτης η στήριξη της Alpha Bank δεν περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως αφορά σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που έχει το δικό της ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων.  
 
«Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να προσανατολιστεί σε τομείς που ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες, και εμείς στην Alpha Bank θα είμαστε στο πλευρό τους με χρηματοδοτική και συμβουλευτική στήριξη» τόνισε ο CEO της Alpha Bank. Πρόσθεσε δε, ότι η τράπεζα έχει εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια για την στήριξη έργων ΑΠΕ που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ και η φιλοδοξία της είναι, μέσα και από τις δράσεις του Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), να πολλαπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά. «Γι’ αυτό άλλωστε, και πολύ εγκαίρως απευθυνθήκαμε στους μετόχους μας και μέσω της πρώτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, διασφαλίσαμε τα αναγκαία κεφάλαια για τη στήριξη επενδυτικών πλάνων, που θα συμβάλουν ώστε η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε με έμφαση ο κ. Ψάλτης. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article