23.6 C
Athens
29 March - 2024

Ρουμανία: Τα κοιτάσματα πετρελαίου φέρνουν οικονομική ανάπτυξη

Must read

Το θέμα που συζητάται ευρέως στη Ρουμανία τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και πως θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το Euronews βρέθηκε στην έδρα της OMV Petrom στο Βουκουρέστι, όπου ερευνητές της εταιρείας ανακάλυψαν κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να αναδιατάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2012, στην Μαύρη θάλασσα και τα αποτελέσματα απεδείχθησαν εντυπωσιακά, αφού βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν κοιτάσματα αργού πετρελαίου και μάλιστα στα ρηχά νερά της υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για τα πλουσιότερα κοιτάσματα των τελευταίων 10 χρόνων.

“Μόλις κάναμε μία σπουδαία ανακάλυψη. Έχω εδώ και ένα δείγμα. Αυτό είναι δείγμα αργού πετρελαίου που εντοπίσαμε, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Μαύρη Θάλασσα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη. Η ελπίδα μας τώρα εδράζεται στο να μπορέσει η Μαύρη Θάλασσα να κάνει την Ρουμανία ενεργειακά ανεξάρτητη. – Εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο,“μας εξήγησε η Μαριάνα Γκεόργκε Διευθύνουσα Σύμβουλος της OMV Petrom.

Το συνεργείο του Euronews καταφέρνει να επιβιβαστεί στο ειδικό ελικόπτερο της εταιρείας . -Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες όπως και το γενικότερο κλίμα εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε και εκείνη μεγάλες προσδοκίες να εντοπίσει κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, έβαλε τέλος σε αυτό το όνειρο.

Μετά από πολύωρη εκπαίδευση, μάθαμε για τα σχέδια διάσωσης ακόμη και σε περίπτωση που το ελικόπτερο καταπέσει στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο στο οποίο επιβιβαστήκαμε είναι το πρώτο που απογειώνεται. Το ταξίδι πολλές φορές διακόπτεται από την ομίχλη.

Ο χειμώνας πλησιάζει και ο άνεμος φτάνει σε ταχύτητα τα 160 χλμ την ώρα.

Η Ρουμανία καλύπτει η ίδια τις ενεργειακές της ανάγκες σε φυσικό αέριο. Το ποσοστό εισαγωγών από την Ρωσία είναι μικρότερο από 20 τοις εκατό. Αυτό που αυξάνεται πάντως είναι ο βαθμός έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική που χαράσσει η Ρωσία.

Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν δυνητικά να να αποδειχθούν ενεργειακά σωτήριες για την χώρα.

“Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να επαναφέρουμε την Ρουμανία πίσω στον ενεργειακό χάρτη. Με την χρήση νέων τεχνολογιών μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον.
Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας σε καθαρό εξαγωγέα υδρογονανθράκων για την Ευρώπη,” τόνισε ο Γκάμπριελ Σελίτσι, μέλος του ΔΣ της OMV Petrom.

Οι παράκτιες έρευνες συνεχίζονται. Όμως οι χαμηλές τιμές του OPEC θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βαθέων υδάτων.

Η ζωή για τους 120 εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ, είναι σκληρή. Μένουν εδώ τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα. Οι κάουμπόις της Μαύρης Θάλασσας όπως είναι γνωστοί, έρχονται αντιμέτωποι με κύματα ύψους 10 μέτρων.

Αφήνουμε την πλατφόρμα και επιστρέφουμε στο Βουκουρέστι. Εκεί συναντήσαμε έναν από τους πλέον εξειδικευμένους Ρουμάνους επιστήμονες σε θέματα γεωπολιτικής, τον Σίλβιου Νεγκούτ. Η Πρόταση του είναι η Ρουμανία να γίνει ένα ενεργειακό εργαστήρι για την ΕΕ, ένα μελλοντικό σταυροδρόμι για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία όμως προβάλει εμπόδια.

“Η επιθετική προσέγγιση της Ρωσίας να ελέγξει τα αποθέματα ενέργειας όλης της περιοχής που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, είναι κάτι στο οποίο η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει συντονισμένα. Αυτή είναι η μοναδική λύση. “

Η Ρωσία υπαναχώρησε στα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ένα σχέδιο που δεν ήταν εναρμονισμένο με την ευρωπαική νομοθεσία.

Για την αύξηση ασφαλούς παροχής φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η ΕΕ υποστηρίζει μία εναλλακτική διαδρομή για τον αγωγό.

Επιπλέον, η Ευρώπη θέλει να αυξήσει τη δυνατότητα μεταφοράς για υγροποιημένο αέριο μέσα από την Γεωργία και την Ρουμανία.

Η Ρουμανία πρέπει να αναβαθμίσει τις διασυνδέσεις της με την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Μολδαβία. Αυτή είναι μία επείγουσα ανάγκη σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή. Το σύστημα που θα υποστηρίζει τον αγωγό θα πρέπει να επιτρέπει την αμφίδρομη πορεία της ροής αερίου. Αυτή η αμφίδρομη πορεία χρησιμεύει για λόγους προφύλαξης. Εάν η Ρωσία κλείσει την κάνουλα θα μπορούσε η Ρουμανία να βοηθήσει τους γείτονες της;

Η Ρουμανία είναι ένα από τα πρώτα κράτη στην Ευρώπη όπου εντοπίστηκε και εξορύχτηκε αργό πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες. Η εξόρυξη για εμπορική εκμετάλλευση ξεκίνησε το 1857.

Το 90% των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που εντοπίστηκαν είναι σε ώριμη κατάσταση. Η φυσική παραγωγή όμως μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο. Τα εντοπισμένα αποθέματα 700 εκατομμυρίων βαρελιών θα διαρκέσουν για δέκα χρόνια. Με την χρήση νέων τεχνολογιών όμως, όπως η έγχυση ατμού, οι πετρελαιοπηγές αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την χρήση λιγότερης ενέργειας. Η Ρουμανία εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε αυτό. Στο Βουκουρέστι οι τα παλαιά σπίτια που βρίσκονται στον Καύκασο, έχουν μονωθεί. Η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και υποστηρίζεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ένας πρώην εργαζόμενος στην χαλυβουργική Ion Iovescu, μας κάλεσε να συνομιλήσουμε στο σπίτι του. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς, θα προτιμούσαν η υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιών, να είχε αρχίσει νωρίτερα. 104 από τα 119 διαμερίσματα της πολυκατοικίας πάντως, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης.

“Αυτό είναι ένα παλιό διαμέρισμα. κατασκευάστηκε το 1962 και όσοι μένουν στα διαμερίσματα που βρίσκονται ψηλά έχουν πρόβλημα με την θέρμανση. Από την άποψη των χρημάτων, με την μόνωση θα δούμε μεγάλη διαφορά, εν συγκρίσει με τα χρήματα που πληρώναμε παλαιότερα. Οι λογαριασμοί μας θα μειωθούν 30 με 40 % εκτιμώ.”

Η πλέον πρόσφατη επανάσταση της Ρουμανίας είναι ενεργειακή. Σε μερικά χρόνια η χώρα θα βάλει σε λειτουργία 7000 MegaWatts ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η Ρουμανία φαίνεται πως γνωρίζει καλά ότι η μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει την μετάβαση από τον μαύρο χρυσό στον πράσινο.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article