17.7 C
Athens
29 March - 2024

Ο Νταβούτογλου προκαλεί και δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική που ακολουθεί στο Κυπριακό

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Θέλουμε επίσης άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και αναζητούμε φόρμουλα επίλυσης της «κρίσης του Μπαρμπαρός». Ο Δεκέμβριος του 2014 και ο Ιανουάριος του 2015 θα είναι κρίσιμοι μήνες εντός των οποίων θα φανεί αν στο Κυπριακό θα υπάρξουν εξελίξεις.

Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο που πέρασαν. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνόδους του οργάνου αυτού, δεν υπεγράφησαν συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Υπάρχουν ήδη 47 και θεωρούνται υπεραρκετές – ορισμένες μάλιστα δεν έχουν καν αρχίσει να υλοποιούνται. Η συζήτηση εστιάστηκε επομένως σε πολιτικά ζητήματα με την κατάσταση στην Κύπρο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε πρόοδος στα σημεία σύγκλισης στα οποία οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει κατά τις προηγούμενες συναντήσεις υπηρεσιακών και κυβερνητικών αξιωματούχων στις δύο χώρες. Παραμένει όμως άγνωστο ποια είναι τα σημεία αυτά και φυσικά ποια είναι η άποψη της Λευκωσίας επί των συγκλίσεων.

Ωστόσο, από τα λεγόμενα του τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου καθίσταται μάλλον σαφές ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της στρατηγικής που ακολουθεί στο Κυπριακό. Ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι το φυσικό αέριο στην Κύπρο μπορεί και πρέπει να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη – άποψη που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της.

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για οικονομική και εμπορική συνεργασία που πρέπει να στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα και στην εμπιστοσύνη. Οι οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες βαίνουν αυξανόμενες και πολλές τουρκικές επιχειρήσεις (σημειωτέον ότι περίπου 200 τούρκοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στο φόρουμ που διοργανώθηκε παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας) θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά. 

Βέβαια, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλο ζητούμενο ενώ η διμερής εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να εμβαθύνει όσο οι διαφορές παραμένουν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πάντως θέλει να κοιτά στο μέλλον. Η συνάντησή του στο αεροδρόμιο, λίγο πριν από την αναχώρησή του για να επιστρέψει στην Τουρκία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, δεν είναι καθόλου τυχαία.  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article