22.7 C
Athens
29 March - 2024

Ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία οι τομείς που εστιάζουν οι επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας

Must read

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο στον κλάδο της ενέργειας, επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους στο ταλαντούχο δυναμικό και την τεχνολογία, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG, 2021 Energy CEO Outlook.  
 
Στο πλαίσιο της έρευνας, ερωτήθηκαν 133 ηγέτες στον κλάδο της ενέργειας, σχετικά με τις στρατηγικές και τις προβλέψεις τους σε ορίζοντα τριετίας. Η έρευνα αποκαλύπτει έναν κλάδο που παραμένει ανθεκτικός και εστιάζει στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει έναν αβέβαιο μέλλον και μια περίοδο ταχύτατης μετάβασης.

   Με το συνέδριο COP26 να πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, τα πιο πρόσφατα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι CEOs στον κλάδο της ενέργειας εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες, τόσο σχετικά με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όσο και με την αναδυόμενη κρίση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού εντός του κλάδου τους.

   Ο κίνδυνος κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία απειλή για τους επικεφαλής της ενέργειας, με το 37% των CEOs να τον επιλέγουν ως την κορυφαία κατηγορία κινδύνου, καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Πρόκειται για ποσοστό σημαντικά υψηλότερα από κάθε άλλο κλάδο που συμμετείχε στην έρευνα του CEO Outlook.

   Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς CEOs (63%) αναφέρουν ότι δέχονται σήμερα τη μερίδα του λέοντος της πίεσης από επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές, για αύξηση της αναφοράς και της διαφάνειας σε θέματα “περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης” (ESG), και σε ποσοστό 27% αναφέρουν ότι η κύρια λειτουργική τους προτεραιότητα, θα διασφαλίζει ότι η κατάρτιση των εκθέσεων σχετικά με το ESG θα είναι ενσωματωμένη στις μελλοντικές διαδικασίες μέτρησης και αναφοράς. Σε ποσοστό 84%, λένε ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, που επιτεύχθηκαν ως αποτέλεσμα της κρίσης.

   Σχεδόν οι μισοί CEOs (46%) δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαμόρφωση μιας συναρπαστικής αφήγησης σχετικά με το ESG, και ότι αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων. Πάνω από τους μισούς (56%) αναφέρουν ότι η αμοιβή τους ήδη είναι συνδεδεμένη με την απόδοση στο ESG, ενώ το 85% αναφέρει το ετήσιο bonus ως τον βασικό μηχανισμό.

   Ο «πόλεμος των ταλέντων» βρέθηκε στο προσκήνιο για τους CEOs της ενέργειας, ως η κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, με το 29% να υπογραμμίζουν την προσέλκυση και διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως το κλειδί για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια. Η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, επίσης φαίνεται να δίνει ώθηση στις προσλήψεις, με το 86% των επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας να σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολούμενων την περίοδο αυτή.

   Περισσότερο από το ένα τέταρτο των CEOs πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο όφελος για έναν οργανισμό με ποικιλομορφία και χωρίς αποκλεισμούς, είναι η ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των Gen Z και των millenials, που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτήν την κατηγορία.

   Η επιτάχυνση στις νέες πρακτικές εργασίας και η μεγαλύτερη εστίαση στην ευημερία, επίσης οδηγεί τους CEOs στον κλάδο της ενέργειας να σκέφτονται διαφορετικά για τα ταλέντα, με σχεδόν τους μισούς (43%) να εστιάζουν στην ψυχολογική υγεία και ευημερία των εργαζομένων τους ως τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά, έχουν κίνητρο και είναι παραγωγικοί σε έναν κόσμο όπου τα υβριδικά μοντέλα εργασίας γίνονται ολοένα και συχνότερα.

   ‘Αλλος ένας βασικός τομέας για τους ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις στην ενέργεια, είναι οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία ως το κλειδί για την εξασφάλιση μακροχρόνιας ανάπτυξης. Το 86% των CEOs στην ενέργεια βλέπουν το disruption στην τεχνολογία, περισσότερο ως ευκαιρία, παρά ως απειλή, φανερώνοντας μια ισχυρή αίσθηση αισιοδοξίας σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία και τις μελλοντικές επιπτώσεις της.

   Οι συνεργασίες, επίσης συγκεντρώνουν την προσοχή του κλάδου, με περισσότερους από τους μισούς CEO’s (59%) να σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και πάνω από το ένα τρίτο (37%) να αναζητούν συνεργασίες με καινοτόμες start-up εταιρείες στους τομείς του FinTech, InsurTech ή HealthTech. Επίσης, 50% των CEOs εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών τους προγραμμάτων επιτάχυνσης (accelerators) και θερμοκοιτίδων (incubators). Επιπλέον, η διάθεση για στρατηγικές δραστηριότητες στην αγορά και επενδύσεις σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, παραμένει αμετάβλητη.

   Σε ποσοστό 26%, οι επικεφαλής του κλάδου λένε ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα ενταχθούν στους στρατηγικούς στόχους τους τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο (31%) των CEOs διερευνούν στρατηγικές συμμαχίες με τρίτους και το ένα τέταρτο (25%) εξετάζει εναλλακτικές οργανικής ανάπτυξης, όπως η καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι προσλήψεις. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article