19.9 C
Athens
28 March - 2024

Μικρές ανεμογεννήτριες: Ο κλάδος απειλείται με πρόωρο θάνατο

Must read

Επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο τοειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ), όπως αυτό προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.4203/2013, απέστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης.

Ο κ. Τσιπουρίδης καταγγέλλει την παντελή απουσία αντίδρασης από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο βάσει της ρύθμισης που προβλέπεται στον ν. 4203/13, θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα από τις 30 Ιουνίου 2014.

“Η απραξία σας οδηγεί ένα κλάδο εν τη γένεση του, σε πρόωρο θάνατο. Δε μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά ή ακόμη χειρότερα από αδιαφορία” αναφέρεται στην επιστολή.

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης εκπόνησης του Προγράμματος είναι η αναστολή όλων των επενδυτικών δραστηριοτήτων, παρότι υπήρχε προ του Ν.4203/2013 αλλά και συνεχίζει να υπάρχει, ικανό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες (ανεμολογικές μετρήσεις, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).

Το Ειδικό Πρόγραμμα, όταν εκπονηθεί, υποτίθεται ότι θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρώντας ότι οι μικρές ανεμογεννήτριες παρουσιάζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και ότι ως εκ τούτου αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των ΑΠΕ, διαμαρτύρεται εντονότατα για την απαξίωση τους και απαιτεί την άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας.

Τέλος, επισημαίνει ότι  όσοι προσέφυγαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ είτε ως εκπρόσωποι παραγωγών είτε μειοψηφίες διαμαρτυρόμενων ενάντια στην ανάπτυξη “επέτυχαν θετική αντίδραση εκ μέρους της Πολιτείας, ανεξάρτητα από το εάν τα αιτήματά τους ήταν δίκαια ή παράλογα”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article