19.9 C
Athens
20 April - 2024

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα έχει συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους την Τρίτη

Must read

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι θα έχει συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη την Τρίτη, επιβεβαίωσε η διεθνής υπηρεσία, περισσότερο από δύο μήνες αφότου το Ιράν υποσχέθηκε να τον υποδεχτεί στη χώρα.

Ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε χθες Τετάρτη σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Γκρόσι θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και τον επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας Μοχάμαντ Εσλάμι. Η ΙΑΕΑ δεν ανέφερε στην ανακοίνωσή της με ποιον θα συναντηθεί ο Γκρόσι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιρανικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου», ανέφερε η ΙΑΕΑ.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της τριμηνιαίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της υπηρεσίας του ΟΗΕ και πριν από τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ στις 29 Νοεμβρίου για τη διάσωση της πυρηνικής του συμφωνίας.

Δύο εκθέσεις της προς τα κράτη μέλη της την Τετάρτη υπογράμμισαν μια σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ της υπηρεσίας του ΟΗΕ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που αρχίζουν από τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Τεχεράνης να εξηγήσει την προέλευση σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε φαινομενικά παλιές αλλά αδήλωτες τοποθεσίες, και φθάνουν έως την άρνησή της να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να εγκαταστήσει εκ νέου τις κάμερες παρακολούθησης σε ένα εργαστήριο που επλήγη από προφανή δολιοφθορά τον Ιούνιο.

Μία από τις εκθέσεις ανέφερε επίσης ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνέχισαν να επιβάλουν σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «υπέρμετρα παρεμβατικές έρευνες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να νιώθουν εκφοβισμό».

Ο Γκρόσι είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Νοεμβρίου ότι εκτός από τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με τον Εσλάμι, αυτή θα είναι μια πρώτη ευκαιρία να έχουμε μια «σοβαρή συζήτηση» με την κυβέρνηση του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο. Πρόσθεσε ότι προκαλεί «έκπληξη» που αυτό χρειάστηκε τόσο χρονικό διάστημα να γίνει.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article