24.4 C
Athens
24 April - 2024

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το ταξίδι του στο Ιράν

Must read

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, ακύρωσε την προγραμματισμένη για απόψε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, όπου είχε συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.

Ο Γκρόσι θα παραχωρήσει χωριστή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 12.30 τοπική ώρα, όπως είχε ανακοινωθεί πρωτύτερα, την ημέρα έναρξης της τριμηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι 35 χωρών-μελών.

Νωρίτερα σήμερα από το Ιράν, ο Γκρόσι δήλωσε ότι αναζητεί έναν “κοινό τόπο” με το Ιράν, μεσούσης της ανησυχίας των δυτικών μετά την αύξηση από την Τεχεράνη του αποθέματός της σε εμπλουτισμένο σε υψηλό βαθμό ουράνιο, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις

Στην Τεχεράνη ο Γκρόσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Εσλαμί και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος ζήτησε να μην πολιτικοποιούνται οι συνομιλίες.

“Η δουλειά μας είναι εντατική. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για να βρούμε έναν κοινό τόπο”, δήλωσε ο Γκρόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε από την πλευρά του ότι “η θέσπιση σαφούς πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της ΙΑΕΑ ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο αξιωματούχων”.

“Εργαζόμαστε επίσης και σε άλλα θέματα”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ. “Είναι πολύ σημαντικό να τα θέσουμε όλα στην προοπτική του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο συνεχίζει να αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομικά όπλα”, δήλωσε.

“Η Υπηρεσία πρέπει να συνεργάζεται με την Τεχεράνη στο πλαίσιο των τεχνικών καθηκόντων της και να αποφεύγει να παίρνει πολιτικές θέσεις”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

“Ο υπουργός μας επιμένει στη σημασία της τεχνικής και αμερόληπτης εργασίας της Υπηρεσίας, η οποία πρέπει να αγνοεί τις ξένες πολιτικές πιέσεις”, συμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

“Το Ιράν και η ΙΑΕΑ συμφώνησαν να επιλύσουν τους επόμενους μήνες τα τεχνικά προβλήματα που μένουν να ρυθμιστούν μεταξύ των δύο πλευρών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article