23.6 C
Athens
29 March - 2024

Η Τουρκία θέλει να κάνει μόνη της γεωτρήσεις με δικές της πλατφόρμες εξορύξεων

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η Τουρκία έχει πλέον τεράστιες φιλοδοξίες να γίνει όχι μόνο διαμετακομιστικός κόμβος αλλά και χώρα – παραγωγός υδρογονανθράκων και σημαντική ενεργειακή δύναμη. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «γκαλά» του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και στη δεξίωση που έλαβε χώρα για το 60ο έτος από την ίδρυση της Τουρκική Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι ο τομέας της ενέργειας κατέχει σημαντική θέση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όπως είπε, «η Τουρκία πλέον, όχι μόνο στα δικά της εδάφη αλλά από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Καζακστάν, από τη Ρωσία μέχρι την Κιργιζία, μέχρι τη Λιβύη, μέχρι την “ΤΔΒΚ”, μέχρι και την Κολομβία, αναζητάει πετρέλαιο σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν είπε ότι η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης και τις κουρδικές αρχές του Βορείου Ιράκ στο Ερμπίλ, για την οποία επέμεινε ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο η Άγκυρα, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την επίτευξη μίας συμφωνίας στην Κύπρο που, όπως τόνισε, θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. «Έχουν ίσο δικαίωμα» στους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου σημείωσε. «Θα ήθελα να τονίσω ότι θα είμαστε υποστηρικτές αυτού του δικαιώματος μέχρι τέλους» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Ερντογάν παρουσίασε και τα σχέδια της χώρας του. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι σε λίγα χρόνια η Τουρκία θα μπορεί να πραγματοποιεί απολύτως μόνη της γεωτρήσεις έχοντας αποκτήσει τις δικές της πλατφόρμες εξορύξεων. Ήδη, κατασκευάζεται όπως αποκάλυψε πλοίο σεισμικών ερευνών, όπως το «Μπαρμπαρός» που είχε αγοραστεί, σε τουρκικά ναυπηγεία. Παράλληλα, αναμένονται νέες γεωτρήσεις στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία, που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον South Stream, η προοπτική του οποίου μοιάζει «να πνέει τα λοίσθια». Ωστόσο, απέφυγε να εμφανιστεί κατηγορηματικός, αν και δεν έκρυψε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού θα εντασσόταν άψογα στα τουρκικά σχέδια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article