23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση 250 εκατ. ευρώ για στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία

Must read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Υποστηρίζοντας τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και επιτρέποντας την εισαγωγή νέων, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στ. γ της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, καθώς το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, αφού το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης και θα ισχύσουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις που περιορίζουν τη βοήθεια στο ελάχιστο. Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα. Κατόπιν τούτου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που προκαλείται από τη στήριξη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article