23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ιράν-πυρηνικό πρόγραμμα: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες στη Βιέννη, με την Τεχεράνη να εστιάζει στη χαλάρωση των κυρώσεων

Must read

Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που επαναλήφθηκαν στη Βιέννη, πρέπει σύμφωνα με την Τεχεράνη να καταλήξουν στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων και στην “εγγύηση” ότι η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στη συμφωνία.

Έπειτα από πέντε μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, επαναλήφθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του όγδοου κύκλου μεταξύ των χωρών που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ιράν και Ρωσία).

“Ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων της Βιέννης άρχισε”, έγραψε το απόγευμα της Δευτέρας στο Twitter ο Αλέν Ματόν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το στοίχημα των διαπραγματεύσεων έχει στόχο να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018 και επανέφεραν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν έμμεσα στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Τεχεράνη αρνείται απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

“Σήμερα, ανοίγει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Το θέμα των εγγυήσεων και της επαλήθευσης” της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων αν η Ουάσινγκτον επιστρέψει στη συμφωνία “βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

– Ιρανικό πετρέλαιο –

“Το πιο σημαντικό για μας είναι να φθασουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να βεβαιωθούμε πως το ιρανικό πετρέλαιο θα πωλείται εύκολα και χωρίς κανένα περιορισμό, ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο αυτό θα μεταφέρονται σε ξένο συνάλλαγμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι θα μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα έσοδα των διαφόρων οικονομικών τομέων”, υπενθύμισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

“Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο όσον αφορά το πυρηνικό θέμα και τις κυρώσεις. Σήμερα, θ’ αρχίσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις (για το θέμα αυτό), πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ “συνέστησε σε όλους όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να πάνε στη Βιέννη με τη βούληση να επιτύχουν μια καλή συμφωνία”, υπογραμμίζοντας την άρνηση της Τεχεράνης να “χάσει χρόνο και ενέργεια”.

Υπενθύμισε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: “την άρση των κυρώσεων και την πυρηνική δραστηριότητα”.

– “Μιλάμε για εβδομάδες, όχι για μήνες” –

“Εάν εργαστούμε σκληρά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, θα πρέπει να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα… θα είναι πολύ δύσκολο, θα είναι πολύ σκληρό. Δύσκολες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και στην Τεχεράνη και στην Ουάσινγκτον”, δήλωσε ο συντονιστής των συνομιλιών, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενρίκε Μόρα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση με την οποία άρχισε επίσημα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων.

“Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος σε όλες τις αντιπροσωπείες ότι η διαπραγμάτευση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια σχετικά εύλογη χρονική περιοδο. Εκ νέου, δεν θα θέσω όρια αλλά μιλάμε για εβδομάδες, όχι για μήνες”, τόνισε ο Μόρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article