19.3 C
Athens
19 April - 2024

Ιράν: Στρατηγικό λάθος κάνει η Σαουδική Αραβία στο πετρέλαιο

Must read

Τις τριβές που φέρνει μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ η αλλαγή των δεδομένων και η κάθετη μείωση των τιμών δείχνουν οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης δήλωσε πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής κινδυνεύουν εάν η Σαουδική Αραβία δεν λάβει δράσει για να ανατρέψει τη μείωση των τιμών.

Ο Hossein Amri Abdollahian έκανε λόγο για στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας η οποία κατά την εξάμηνη πλέον πτωτική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, δεν αντιδρά επιλέγοντας να προασπίσει το μερίδιο αγοράς της και όχι τις τιμές πετρελαίου. Με την ραγδαία αύξηση της παραγωγής που έχει προκαλέσει η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ, οι τιμές υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο 5,5 ετών. Το Ριάντ, όχι μόνο δεν συμφωνεί σε μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αλλά αντιθέτως προσφέρει γενναίες εκπτώσεις στους πελάτες από Ασία και ΗΠΑ.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει ένα βήμα για να αποκτήσει παραγωγικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο  Abdollahian και συμπλήρωσε: «Εάν η Σαουδική Αραβία δεν βοηθήσει να σταματήσουμε την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, τότε αυτό θα είναι σοβαρό λάθος που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής».  

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article