18.2 C
Athens
25 April - 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τον Πούτιν

Must read

Χρήση υπερηχητικών πυραύλων έκανε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η Ρωσία. Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, ενώ εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

«Η Ρωσία», επεσήμανε, «εκτόξευσε πυραύλους κρουζ ‘Kalibr’ από την Κασπία Θάλασσα και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, για να καταστρέψει μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Την πυραυλική επίθεση δείχνουν εναέρια πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός. Στα πλάνα φαίνονται μεγάλα, μακρόστενα κτίρια, σε μία χιονισμένη περιοχή, πριν ένα από αυτά εξαφανιστεί από μία τεράστια έκρηξη. Άνθρωποι διακρίνονται να τρέχουν για να σωθούν καθώς βγαίνουν καπνοί.

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα τονίσει την επένδυση της χώρας σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο καυχιόταν ότι η Ρωσία ηγείται σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το «Kinzhal» – ή Dagger – είναι «ασταμάτητο» από τα σημερινά δυτικά οπλικά συστήματα, αναφέρει το BBC. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 1.250 μιλίων και μπορεί να φέρει είτε συμβατική είτε πυρηνική κεφαλή.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article