17.6 C
Athens
1 May - 2024

Η Γερμανία κηρύσσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου – Γερμανικό «όχι» για πληρωμές με ρούβλια

Must read

Στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

Προχθές , οι χώρες της G7 έκριναν ότι η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο «δεν είναι αποδεκτή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις «να μην ανταποκριθούν στο αίτημα του Πούτιν» και χαρακτήρισε τη Ρωσία «μη αξιόπιστο πάροχο».

«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article