25.3 C
Athens
24 April - 2024

Η χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» ακυρώνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Με τις συνθήκες στη διεθνή αγορά πετρελαίου να προσιδιάζουν πλέον με εκείνες της δεκαετίας του 1980, όταν η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε βυθιστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι κολοσσοί της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων υποχρεώνονται πλέον να ακυρώσουν συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες είχαν προχωρήσει για projects στην αγορά πετρελαίου και πετροχημικών.

Η κίνηση του OPEC να μην αποφασίσει μείωση της παραγωγής – που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία – μεταβάλει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού, με άγνωστη προς το παρόν εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Royal Dutch Shell. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία, μία από τις άλλοτε «Επτά Αδελφές», ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πετροχημικών – συνολικού κόστους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε συνεργασία με την Qatar Petroleum (το 80% της κοινοπραξίας ανήκε στη Shell και το υπόλοιπο 20% στην καταρινή εταιρεία). Το εν λόγω project, με την ονομασία Al Karaana, είχε σκοπό να εκμεταλλευθεί τη ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα στις ασιατικές αγορές. 

Την ίδια στιγμή, η νορβηγική Statoil αποφάσισε να επιστρέψει τρεις άδειες για έρευνες, τις οποίες είχε λάβει από τις αρχές της χώρας, για περιοχές στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθιστούν απαγορευτικό το κόστος. Παράλληλα, η εταιρεία Canadian Natural Resources, με έδρα τον Καναδά, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στη Δυτική Αφρική και τη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε ότι περικόπτει τις προβλέψεις της για δαπάνες κεφαλαίων κατά περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.  

Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και η βρετανική Premier Oil, η οποία θα καθυστερήσει να αποφασίσει επί της υλοποίησης ή όχι του project Sea Lion στον Νότιο Ατλαντικό, κόστους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, τέτοιου είδους projects δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν. Ήδη μάλιστα, οι εταιρείες που υπενοικιάζουν εξελιγμένα συστήματα υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη παρατηρούν σημαντική πτώση στη ζήτηση. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article