22.3 C
Athens
25 April - 2024

Λαβρόφ: «Υπάρχει ενδιαφέρον στην ΕΕ αγωγό “Turkish Stream”»

Must read

Την άποψη πως υπάρχει ενδιαφέρον στην Ευρώπη για το νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Τουρκία, διατύπωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τώρα θα προτείνουμε το εναλλακτικό (στον South Stream) σχέδιο, το λεγόμενο «Τουρκικό Ρεύμα, προς το οποίο ήδη δείχνουν ενδιαφέρον στην Ευρώπη και για το οποίο ήδη διεξάγονται τώρα συγκεκριμένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Υπολογίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διασφαλίζοντάς την από προβληματικές χώρες διαμετακόμισης», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να παρακάμψει οριστικά την Ουκρανία και να κατευθύνει σε άλλες διαδρομές το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2020.

Άφησε εξάλλου αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακύρωση του South Stream, κάνοντας μάλιστα αναφορές και στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία SOCAR.

«Το σχέδιο ακυρώθηκε, δυστυχώς κατά πρώτο λόγο, διότι έγινε αντικείμενο μεροληπτικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε και προσέθεσε:

«Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε τον αγωγό ΤAP μέσω της Αδριατικής από τις απαιτήσεις του 3ου ενεργειακού Πακέτου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στις υποδομές και τη ρύθμιση τιμών και τελών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, που συμμετέχει στον ΤΑΡ ως εξαγωγέας φυσικού αερίου, εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία ΔΕΣΦΑ, που είναι διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ελλάδας, πράγμα, που δεν επιτρεπόταν να γίνει βάσει του 3ου ενεργειακού πακέτου, όμως έγινε για την περίπτωση αυτή και πολλές άλλες εξαίρεση, ενώ στη Βουλγαρία κάτι τέτοιο απαγορεύθηκε».

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την ακύρωση του South Stream και την απόφαση να δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κόμβος (hub) διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου, στον οποίο, κατά τον επικεφαλής της Gazprom Α.Μίλερ, θα διοχετευθούν προοπτικά όλοι οι όγκοι φυσικού αερίου, που διέρχονται σήμερα από ουκρανικό έδαφος προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι ενεργειακές αρχές της Ρωσίας καλούν το τελευταίο διάστημα την ηγεσία της ΕΕ να ξεκινήσει την κατασκευή δικών της υποδομών έτσι ώστε να είναι σε θέση σε μερικά μόλις χρόνια να παραλαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, «διαφορετικά οι όγκοι αυτοί θα στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε επίσης ότι «περίπου οι μισές χώρες-μέλη της ΕΕ ήδη αρχίζουν επίμονα να τάσσονται υπέρ της άρσης των κυρώσεων» κατά του εμπορίου με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις ακολουθούν «έναν φαύλο κύκλο αποφάσεων», που συντάσσεται «εξ αδρανείας» με τις επιλογές των ΗΠΑ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, η Μόσχα δεν αρνείται το διάλογο, αλλά η επανέναρξή του μπορεί να γίνει μόνο σε ισότιμη βάση και χωρίς την άρση των κυρώσεων από την ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες εμπορικές υποχωρήσεις προς αυτήν, όπως κάποιες που ζητήθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. 

«Παιχνίδι μονότερμα» δεν θα υπάρξει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Υπουργός.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article