23.5 C
Athens
28 March - 2024

Δεν αναμένει η Ρωσία επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια σύντομα

Must read

Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, της οποίας η οικονομία ήδη υπέφερε από τις δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία.

«Οι εξωτερικές αναταράξεις κόστισαν 200 δισ. δολ. στο ισοζύγιο των πληρωμών», δήλωσε ο υπουργός παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Άνω Βουλή.

Ο Siluanov επικαλέστηκε τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου για τις πιέσεις στη ρωσική οικονομία και δεν έκανε αναφορά στις κυρώσεις.

Ο συνδυασμός των κυρώσεων και των τιμών του πετρελαίου οδήγησε την οικονομία της Ρωσίας σε ύφεση με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση άνω του 4% το 2015, άλμα του πληθωρισμού στο 12,5% και ραγδαία αποδυνάμωση του ρουβλίου, το οποίο έχει χάσει περίπου 50% τους τελευταίους 12 μήνες.

Αντιδρώντας στις πιέσεις η κυβέρνηση προτείνει μείωση 10% στις δαπάνες του προϋπολογισμού, με στόχο να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017.

Οι ελπίδες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν δεν έχουν βάση, δήλωσε ο υπουργός.

Η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, δήλωσε ο Siluanov.

«Συναντηθήκαμε με σημαντικούς παγκόσμιους παραγωγούς, αλλά κανείς δεν θα μειώσει την παραγωγή του», σημείωσε.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα και είναι πολύ απίθανο να επιστρέψουν στα 100 δολ. το βαρέλι. Δεν αναμένεται κάποια ανάκαμψη σύντομα, όπως συνέβη το 2009», δήλωσε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article