19.2 C
Athens
16 April - 2024

Ανατ. Μεσόγειος: Κοίτασμα – μαμούθ φυσικού αερίου – Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη;

Must read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δημιουργούν νέα δεδομένα και στο ενεργειακό πεδίο της ανατολικής Μεσογείου.

Στη θάλασσα του Ισραήλ ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι» στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Πρόκειται για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη «φαρέτρα» του Ισραήλ. Είναι η γεώτρηση «Αθηνά», σε βάθος 1770 μέτρων, που υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, όσο η Δύση ψάχνει τρόπους να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

«Αυτή είναι μια περιοχή που μπορεί να δώσει τη λύση. Όχι την απόλυτη λύση, γιατί σήμερα είναι αδύνατο να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε μια νύχτα», τονίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

«Είναι 8 φορές το κοίτασμα που είχαμε ανακαλύψει στην περιοχή της Καβάλας. Αυξάνει το γεωπολιτικό βάρος της περιοχής και μας δίνει το δικαίωμα να ελπίσουμε ότι το δυναμικό θα είναι μεγαλύτερο», τονίζει ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, μηχανικός ειδικός στους υδρογονάνθρακες.

«Στοπ» των G7 στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ενεργειακό «παιχνίδι» στην περιοχή μας μόλις τώρα αρχίζει, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Βουλγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο μαύρο χρυσό της Μόσχας, απειλώντας την Ε.Ε. με βέτο.

Πανηγυρίζει ο Ερντογάν για τα πλοία – γεωτρύπανα της Τουρκίας

Το Ισραήλ σχεδιάζει να δίνει φυσικό αέριο σε Αίγυπτο και Κύπρο, όχι όμως και στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει το τρένο της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο και πλέον πανηγυρίζει για το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακάλυψε πρόσφατα στον Εύξεινο Πόντο, όπως και για τα γεωτρύπανα που διαθέτει η χώρα του.

«Αυτή την στιγμή διαθέτουμε τέσσερα πλοία που κάνουν γεωτρήσεις και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, δεν διαθέταμε τέτοια πλοία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Βρυχώνται» από σήμερα οι «Τίγρεις» στον Άραξο – Απούσα η Άγκυρα

Η Άγκυρα, πάντως συνεχίζει να «γκρινιάζει» επειδή η Αθήνα την απέκλεισε από τη νατοϊκή άσκηση «TIGER MEET», που ξεκίνησε σήμερα στον Άραξο, με συμμετοχή 60 αεροσκαφών από διάφορες χώρες της Συμμαχίας, με πολεμικές μοίρες που έχουν σύμβολό τους μια… τίγρη !

Την ίδια στιγμή, ελληνικά F-16 έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πολυεθνική άσκηση «SWIFT RESPONSE», που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα Σκόπια και στην οποία συμμετέχουν κομάντος από οκτώ συμμαχικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article