13.9 C
Athens
20 April - 2024

Αρχίζει η τεχνική υλοποίηση του αγωγού Turkish Stream

Must read

Ρωσία και Τουρκία ξεκίνησαν την υλοποίηση του τεχνικού μέρους του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, που ονομάζεται πλέον «Turkish Stream», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρεσβευτή της Άγκυρας στη Μόσχα, Ουμίτ Γιαρντίμ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία είναι απαραίτητο να επιλυθούν. Υπάρχουν ζητήματα επί των οποίων χρειάζεται να εργαστούμε, ειδικότερα από πού ακριβώς θα διέρχεται ο αγωγός. Και η ρωσική και η τουρκική πλευρά ξεκίνησαν το τεχνικό μέρος του σχεδίου και η συνεργασία θα συνεχιστεί. Η έκδοση της άδειας είναι ένα ασήμαντο στοιχείο αυτής της εργασίας, προς το παρόν δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις» δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία «ως κρίσιμης σημασίας έργο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Κονσταντίν Σίμονοφ, «το “Toυρκικό Ρεύμα” θα διακλαδωθεί πολύ σύντομα και δεν θα χρειαστούν περισσότεροι από οκτώ έως δώδεκα μήνες σχεδίασης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι, ήδη, έτοιμο και πρέπει να σχεδιαστεί μόνο το τμήμα του αγωγού έως την Κωνσταντινούπολη. Υπήρχαν εκτιμήσεις για ενάμιση χρόνο, αλλά νομίζω ότι ακόμη και σε δέκα μήνες μπορούμε άνετα να έχουμε την τεχνικο-οικονομική μελέτη του σχεδίου, μετά από την οποία θα αρχίσουμε την τοποθέτηση των υποθαλάσσιων σωλήνων».

Ο ειδικός ενεργειακών θεμάτων Λεφ Σνίκοφ εκτιμά ότι ο «Turkish Stream» θα κατασκευαστεί πολύ ευκολότερα από τον South Stream γιατί θα απαιτηθεί πολύ μικρότερος αριθμός τελικών συνεοννήσεων και υπενθύμισε στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ότι «λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της ΕΕ αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο να δημιουργηθεί στη θέση του South Stream πρόσθετος αγωγός 250 χλμ. και κόμβος φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας». 

Στο νέο σχέδιο θα αξιοποιηθούν τα 660 χλμ. διαδρομής του South Stream, οι υποθαλάσσιες υποδομές θα κατασκευαστούν με ευθύνη της ρωσικής Gazprom, ενώ το τμήμα στο τουρκικό έδαφος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία Gazprom και τουρκικής Boktas. H διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό σχεδιάζεται να υπογραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και υπολογίζεται ότι το ρωσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει τον Δεκέμβριο του 2016 και θα απορροφήσει έως το 2019 όλους τους όγκους ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω Ουκρανίας. Κατά τον Σνίκοφ είναι πιθανό να μην υπάρχει πλήρωση του αγωγού προς την Ευρώπη, γεγονός το οποίο μπορεί και να προκαλέσει περαιτέρω τροποποιήσεις του σχεδίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article