20.4 C
Athens
28 March - 2024

Εμπλοκή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν»

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ένα σοβαρό δίλημμα αντιμετωπίζουν οι αρχές του Ισραήλ έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η κοινοπραξία της ισραηλινής Delek και της αμερικανικής Noble Energy, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», αποτελεί καρτέλ και αντιβαίνει τη σχετική κρατική νομοθεσία.

Το ερώτημα είναι αν η λύση θα βρεθεί μέσα από μία πρόταση – πακέτο ή η υπόθεση θα ακολουθήσει τον δρόμο της σύγκρουσης με τις εταιρείες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και η απάντηση πρέπει να δοθεί σχετικά σύντομα, διότι από αυτήν θα εξαρτηθούν μία σειρά από επιλογές και συμφωνίες που επηρεάζουν τόσο οικονομικά/εμπορικά όσο και πολιτικά/γεωπολιτικά συμφέροντα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι μία συμβιβαστική πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Delek, ο γνωστός επιχειρηματίας Γιτζάκ Τσούβα. Σύμφωνα με αυτή, η Delek εμφανίζεται διατεθειμένη να πουλήσει τα δικαιώματά της στο κοίτασμα «Ταμάρ», αφήνοντας παράλληλα στη Noble Energy το δικαίωμα να διατηρήσει τη συμμετοχή της και στα δύο κοιτάσματα. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι η Noble Energy δεν θα έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την πώληση αερίου και στην εγχώρια αγορά, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Το πρόβλημα δεν περιπλέκεται τόσο από το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο όσο από τις επιδιώξεις των εταιρειών. Και αυτό κυρίως την αμερικανική Noble Energy η οποία, σε αντίθεση με την Delek, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση. Η αμερικανική εταιρεία θεωρεί ότι έχει κάνει μία μακροπρόθεσμη επένδυση τόσο στο «Ταμάρ» (όπου έχει δαπανήσει πολλά σε τεχνολογικό εξοπλισμό) όσο και στο «Λεβιάθαν» και επιπλέον δεν εμπιστεύεται την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εκτιμά δε ότι η νομική της θέση είναι ισχυρή και στο τέλος δεν θα βγει χαμένη, αλλά μάλλον θα πρέπει να λάβει υψηλότατη αποζημίωση ώστε να αποχωρήσει. Και φυσικά, καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να φανεί ότι διώχνει μία εταιρεία του βεληνεκούς της Noble Energy.  

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article