14.4 C
Athens
19 April - 2024

Μπορίσοφ: Έμφαση στην κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών αερίου με τις γειτονικές χώρες

Must read

Η βουλγαρική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της χώρας και των γειτονικών χωρών της (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Σερβία), δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 1η συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), που γίνεται στη Σόφια.

Αναλυτικότερα, ο Μπορίσοφ υπογράμμισε τον προσανατολισμό της χώρας του στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη. Επομένως, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης έργων που θεωρούνται «κλειδιά», τα οποία θα δώσουν στη χώρα πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου, που είναι ασφαλείς και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Πρόσθεσε δε, ότι οι στόχοι της Βουλγαρίας είναι σε συμμόρφωση με τον σκοπό της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.

Τον χειμώνα του 2008, η Βουλγαρία ήταν η χώρα που υπέφερε περισσότερο, όταν η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου – μέσω της Ουκρανίας- στην Ευρώπη. Η βουλγαρική κυβέρνηση, τότε, κατέληξε στην απόφαση να αποφύγει τέτοιους κινδύνους στο μέλλον, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να «δράσει» ως ένας κόμβος διανομής αερίου στη ΝΑ Ευρώπη και την ΕΕ, σημείωσε ο ίδιος.

«Έχουμε ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και έχουμε τα δικά μας αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα οποία αναπτύσσονται. Αυτά είναι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Βουλγαρία», σημείωσε.

Η κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και με τη στήριξη της ΕΕ, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην πλήρη ολοκλήρωση της αγοράς αερίου της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης και επιπλέον να βοηθήσει στο «χτίσιμο» των θεμελίων της ΕΕ, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article