14.4 C
Athens
19 April - 2024

Μπορίσοφ: Έργο 2,2 δισ. ευρώ για νέο κόμβο αερίου

Must read

Έργο για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αξίας 2,2 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στους συμμετέχοντες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), που έγινε στη Σόφια. 

Σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό «το προτεινόμενο έργο εξαρτάται από την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ‘South Stream’ στη Βουλγαρία και από την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου» αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ. Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα δήλωσε ότι το έργο θα αναζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το “σχέδιο Γιούνκερ” (για επενδύσεις) και άλλα ευρωπαϊκά έργα. 

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι αναμένει από τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσουν αυτή την πρωτοβουλία. “Η Σόφια αναμένει τα νέα από τις Βρυξέλλες, κατά πόσο είναι δυνατό να αποκτήσει αέριο από τον ‘South Stream’ χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα τονίζονται στο ίδιο τηλεγράφημα. 

Σε περίπτωση που η Σόφια λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μπορίσοφ είναι έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει το έργο με τη ρωσική πλευρά. 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατασκευή του κόμβου φυσικού αερίου έχει οικονομικό νόημα, αφού, όπως είπε, το ποσό για την υλοποίησή του θα είναι μόλις το μισό από αυτό που απαιτείται για την κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία. 

“Ευχαρίστως θα ‘πήγαινα’ την πρόταση στη Μόσχα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθουμε σε κοινή συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε δε, ότι φταίει η Βουλγαρία για την εγκατάλειψη του έργου “South Stream” και ότι δεν είναι νευρικός για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article