23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ακρίβεια: Ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί από το 13 σε 6% εξετάζει η κυβέρνηση

Must read

Ζεστά φαίνεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα των αρτοποιών για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. «Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας ότι η «κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα». «Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά. «Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά», ανέφερε. «Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν θα επιλεγεί η πολιτική με το «ψωμί διατίμησης», αντέτεινε ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες από το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που επηρεάζει συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη, είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρακολουθούμε τα ζητήματα κρατάμε και δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση – αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και βέβαια με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article