21.7 C
Athens
18 April - 2024

Ακρίβεια: Επιχειρηματίες και καταναλωτές σε απόγνωση για… το σουβλάκι – Νέα άνοδος στην τιμή του «πιτόγυρου»

Must read

Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, Έλληνες ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης ετοιμάζονται με δυσκολία για την καλοκαιρινή σεζόν.

Οι τιμές στο σουβλάκι αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται σε υψηλό 28ετίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, πλέον, με την αύξηση των τιμών, θα σκεφτεί κανείς να αγοράσει το σουβλάκι που μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα πιο προσιτά – σε οικονομικό επίπεδο – γεύματα.

Η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι, με τζατζίκι και σαλάτα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, έχει φτάσει στα 3,30 ευρώαυξημένη κατά 30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται άνοδος στις τιμές οφείλεται τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και στον πόλεμο που έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ» δήλωσε στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ένας από τους μακροβιότερους ιδιοκτήτες εστιατορίων κεμπάπ στο Μοναστηράκι, ο οποίος προσθέτει ότι οι πελάτες έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά.

«Στο παρελθόν, θα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα ένα επειδή είναι πολύ ακριβά και οι μισθοί χαμηλοί» είπε ο Μορίνα Ντότσι, 58χρονη καθαρίστρια που λαμβάνει μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 720 ευρώ.

Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article