17.7 C
Athens
29 March - 2024

Φωτοβολταϊκά και αιολικά ταΐζουν τις ασιατικές «τίγρεις»

Must read

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα θα εξελιχθούν στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής για τις μεγάλες ενεργειακές αγορές της Ασίας την επόμενη δεκαετία.

Μελέτη του φινλανδικού ΠολυτεχνείουLappeenranta δείχνει ότι οι χώρες της βορειοανατολικής Ασίας και η Κίνα θα αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από τη μετάβαση σε μια εξολοκλήρου πράσινη ενεργειακή οικονομία τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2025 ως το 2030.

“Η περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος της βορειοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι εξαιτίας των σημαντικών περιορισμών του ισχύοντος συμβατικού ενεργειακού συστήματος” αναφέρει η έκθεση.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι “οι άριστοι ηλιακοί πόροι της Ερήμου Γκόμπι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν σταθμούς διανομής ισχύος στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία” και να αποτελέσουν το καύσιμο του επικείμενου ενεργειακού μετασχηματισμού.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα “χωροχρονικό μοντέλο ενεργειακού συστήματος” που αποδεικνύει τη δυνατότητα για ηλεκτροπαραγωγή εξολοκλήρου από συστήματα ΑΠΕ συνδεδεμένα με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Η “οικονομική βιωσιμότητα” αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τη μετάβαση περιοχών της Ασίας στην ανανεώσιμη ενέργεια. Μόλις τους τελευταίους 18 μήνες τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται τις συμβατικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά το καλό νέο είναι ότι ηοικονομική βιωσιμότητα των πρώτων θα συνεχίσει να αυξάνεται σε αντίθεση με τις δεύτερες που θα παραμείνουν στάσιμες. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου Lappeenranta ο ήλιος και ο αέρας θα καταστούν βιώσιμες πηγές σε πέντε με δέκα χρόνια διότι “τα κόστη μειώνονται κατά 20% κάθε φορά που η ισχύς διπλασιάζεται”.

“Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της ηλιακής ενέργειας θα υποδιπλασιαστούν μεταξύ 2025 και 2030. Έτσι, θα γίνουν η φθηνότερη πηγή ενέργειας στις περισσότερες περιοχές του κόσμου” αναφέρει ο επισκέπτης καθηγητής του Πολυτεχνείου Πάζι Βαϊνίκα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article