22.7 C
Athens
29 March - 2024

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

Must read

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Τα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μέχρι και την Παρασκευή 10/6.

Χθες το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Κοίμηση Σερρών (29 χιλιοστά) ενώ το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περίπου 7400 κεραυνούς, 6300 επάνω από την ξηρά και 1100 επάνω από τη θάλασσα.

Από το χθεσινό μπουρίνι προκλήθηκαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Δέντρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, ζημιές σε καλλιέργειες στη Λάρισα, ποτάμια οι δρόμοι στα Τρίκαλα και χαλάζι στην ανατολική Φθιώτιδα αλλά και στη Φλώρινα.

Ο άστατος καιρός με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες θα συνεχιστεί και αύριο από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά και την Πέμπτη κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια.

Η έντονη αστάθεια θα σταματήσει το Σαββατοκύριακο καθώς το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα.

Aναμένονται αραιές νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα ορεινά θα είναι κατά τόπους πυκνότερες. Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Μακεδονία, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης καθώς και στο Νότιο Ιόνιο. Τα φαινόμενα στα ορεινά και ημιορεινά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλάζι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά και νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 17 έως 30, στη Θεσσαλία στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από 20 έως 32, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 18 έως 34, στη Δυτική Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 32, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 29, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 31, στα Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 31 και στην Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και ανατολικά 4 έως 6 μποφόρ. Σημειώνεται ότι βορείως της Κρήτης οι άνεμοι έως το πρωί θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως μετά το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, που στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανόν στα ορεινά να εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Βαθμιαία γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-06-2022

Αρχικά στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές έως και τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβους ή καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-06-2022

Αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβους.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-06-2022

Βαθμιαία εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων. Την Κυριακή η έντονη αστάθεια στις περισσότερες περιοχές θα έχει σταματήσει.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article