20.2 C
Athens
25 April - 2024

Ασφυκτικό έλεγχο των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει ενδελεχώς όλες τις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τρίτες χώρες επί ενεργειακών ζητημάτων. Αυτή θα είναι μία από τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου για την ενεργειακή ένωση που εξετάζεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου.

Η «ενεργή συμμετοχή» της Κομισιόν θα επιτρέψει σύμφωνα με πληροφορίες την αποφυγή άσκησης πιέσεων ή και αναταραχές στην αγορά ενέργειας μέσω των διακρατικών συμφωνιών που υπογράφονται με χώρες οι οποίες δεν σέβονται το κοινοτικό δίκαιο. Αν και οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αποφεύγουν να ονομάσουν τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η παραπάνω πρόβλεψη φωτογραφίζει τις πρακτικές που φέρεται να ακολουθεί η Μόσχα και πιο συγκεκριμένα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom

Στο «μυαλό» της Επιτροπής βρίσκεται μεταξύ άλλων η συμφωνία της Gazprom με τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που παραβίαζε το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, την ευρωπαϊκή «βίβλο» επί θεμάτων ενέργειας. Η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και το αποτέλεσμα ήταν η Ρωσία να ματαιώσει τον South Stream.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013 η Κομισιόν είχε αποφανθεί ότι όλες οι διακρατικές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με σκοπό την κατασκευή του South Stream δεν συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο. Οι χώρες με τις οποίες είχαν υπογραφεί συμφωνίες ήταν, πέραν της Βουλγαρίας, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Αυστρία αλλά και η Ελλάδα. 

Τα σχέδια της Κομισιόν λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία καθώς την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου η Ρωσία και η Ουγγαρία συμφώνησαν ώστε η Βουδαπέστη να λάβει φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Η εν λόγω συμφωνία επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουγγρική πρωτεύουσα όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article