19.3 C
Athens
19 April - 2024

Κλιματιστικά: 2 δισεκατομμύρια βρίσκονται ήδη σε λειτουργία – Πόσο κινδυνεύει το περιβάλλον

Must read

Δύο δισεκατομμύρια κλιματιστικά βρίσκονται σε χρήση σε όλο τον κόσμο. Οι μισές από τις μονάδες μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα. Τα συστήματα ψύξης, όπως τα κλιματιστικά, οι ανεμιστήρες και ο εξαερισμός, ευθύνονται για περίπου το 20% της χρήσης ενέργειας στα κτίρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αυτό σημαίνει πως παγκοσμίως καταναλώνεται δυόμισι φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη από όση καταναλώνει ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος. Βέβαια να σημειωθεί πως όταν λέμε κλιματισμό, δεν εννοούμε αυτό που έχουμε στο σπίτι ή στις δουλειές μας, καθώς η ψύξη είναι απαραίτητη για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρονικών συσκευών και…βιβλίων.

Οι προβλέψεις για το 2050

Οι προβλέψεις όμως της Διεθνής Οργάνωσης Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις, καθώς μέχρι το 2050, η χρήση A/C αναμένεται να τριπλασιαστεί σε σχέση με την τρέχουσα πορεία της – κάτι που ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί σήμερα η Κίνα.

Λαμβάνοντας υπόψιν όμως τον «άγραφο» νόμο της φύσης ότι δεν μπορείς να ψύξεις έναν χώρο χωρίς να θερμάνεις έναν άλλο, αυτό σημαίνει πως σε 30 χρόνια είναι πολύ πιθανό οι ακραίοι καύσωνες να είναι ακόμη πιο συχνοί και πιο καταστροφικοί. Από την άλλη, οι τύποι κλιματιστικών είναι πολλοί και δεν είναι όλοι «φιλικοί» προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην απόδοση και στις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο χάσμα στην πρόσβαση.

Όταν ψύχεις κάτι, ζεσταίνεις κάτι άλλο

Τα κλιματιστικά δημιουργούν, επίσης, ένα άλλο πρόβλημα στο περιβάλλον καθώς πολλά από αυτά χρησιμοποιούν ψυκτικά μέσα που περιέχουν αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα. Χημικές ουσίες όπως οι υδροφθοράνθρακες (HFC) μπορούν να είναι 12.000 φορές πιο ισχυρές στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί.

Τα κλιματιστικά είναι χρήσιμα μόνο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται έξω.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιοριστούν οι κλιματικές επιπτώσεις των κλιματιστικών μηχανημάτων.

«Η απάντηση βρίσκεται πρώτα και κύρια στη βελτίωση της απόδοσης των κλιματιστικών, η οποία μπορεί να επιβραδύνει γρήγορα την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με την ψύξη», έγραψε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, σε έκθεση του 2018.

Επίσης, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερη μόνωση και στεγανοποίηση για την αποφυγή σπατάλης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article