22.7 C
Athens
29 March - 2024

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά προσθέτουν αξία στις κατοικίες

Must read

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κατοικιών τις καθιστούν ελκυστικότερες ως επενδύσεις και αυξάνουν την αξία τους στην αγορά του real estate.

Σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλεϋ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (Berkeley Lab), οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν κατοικίες με φωτοβολταϊκά.

Το επιπλέον ποσό που καταβάλλουν για το φωτοβολταϊκό σύστημα υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 15.000 δολάρια ή 4 δολάρια ανά Βατ εγκατεστημένης ισχύος.

Το Berkeley Lab ηγήθηκε μιας διεπιστημονικής και διακλαδικής έρευνας σε συνεργασία με τα εργαστήρια Sandia National Laboratories, πανεπιστημιακά ιδρύματα και εκτιμητές της αγοράς η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη μελέτηποσοτικοποίησης της προστιθέμενης αξίας των οικιακών φωτοβολταϊκών. Τα στοιχεία περιελάμβαναν αγοραπωλησίες σε οκτώ Πολιτείες σε ένα διάστημα 15 ετών.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν 22.000 αγοραπωλησίες κατοικιών, οι 4.000 εκ των οποίων είχαν φωτοβολταϊκά στη στέγη, σε οκτώ Πολιτείες από το 1999 ως το 2013.

“Προηγούμενες έρευνες αποτίμησης των ‘premiums‘ που καταβάλλονται για φωτοβολταϊκά σε στέγες ήταν μικρότερες σε μέγεθος και βάθος αποτελεσμάτων” αναφέρει ο Μπεν Χόν, επικεφαλής της μελέτης. “ Διπλασιάσαμε τον αριθμό των κατοικιών με φωτοβολταϊκά, μελετήσαμε μια σειρά Πολιτείες εκτός Καλιφόρνια και εξετάσαμε την αγορά κατά την πρόσφατη έκρηξη, κατάρρευση και διόρθωση”.

Σύμφωνα με το Berkeley Lab, οι κατοικίες με φωτοβολταϊκά στη στέγη ξεπερνούν τις 500.000 και ο αριθμός τους αυξάνεται.

Η μελέτη κατάληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υφίσταται μια μικρή, αλλά στατιστικά μη σημαντική διαφορά των ηλιακών premium ανάμεσα σε νέες και παλαιότερες κατοικίες. Επίσης, πέρα από μια ορισμένη εγκατεστημένη ισχύ, το premium αυξάνεται ανεπαίσθητα και μειώνεται αισθητά όσο πιο παλιό είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article