16.8 C
Athens
25 April - 2024

Ε.Ε.: Η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιήσει τον TAΡ

Must read

«Η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Αυρό τόνισε ο Μπρένταν Ντέβλιν, αξιωματούχος στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο για την «μετα τον South Stream εποχή», που διοργανώθηκε από το ίδρυμα μελετών Martens Centre for European Studies.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος EurActiv επισημάνει, με αφορμή τις δηλώσεις του, ότι η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική μετά την εγκατάλειψη του αγωγού South Stream και αντί της κατασκευής αγωγών, σκοπεύει να μεταφέρει φυσικό αέριο στα σύνορα της ΕΕ, από τα οποία οι χώρες – αγοραστές θα πρέπει να αναλάβουν τη μεταφορά. Στο ίδιο πλαίσιο, Ρώσος εμπειρογνώμονας, δήλωσε στο συνέδριο ότι η χώρα του προτίθεται να χρησιμοποιήσει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ προς όφελός της.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έχει καμία συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού TAP. Η κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού περιλαμβάνει τη βρετανική BP, τη νορβηγική Statoil, τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, τη βελγική Fluxys, την ισπανική ENAGAS και την ελβετική εταιρεία AXPO.

Ερωτηθείς από την EurActiv εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον αγωγό TAP για να προωθήσει φυσικό αέριο που θα διακινείται μέσω του «Turkish Stream» προς τη Δύση, ο Ντέβλιν , δήλωσε ότι για τον αγωγό TAP προβλέπεται δυνατότητα επέκταση κατά 50% σε περίπτωση που προστεθεί δεύτερη χώρα προμηθευτής, εκτός του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο προμηθευτής και δεν ενδιαφέρει αν πρόκειται για ρωσικό φυσικό αέριο, φυσικού αερίου από τη Λιβύη ή από το Αζερμπαϊτζάν. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η εσωτερική αγορά. Αυτούς τους κανόνες εφαρμόζουμε και για τη Ρωσία και την Gazprom», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, είναι ελεύθεροι και ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν τους αγωγούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ερώτημα αν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ, από κανονιστικής και πολιτικής άποψης η απάντηση είναι θετική».

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ιστότοπο ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Ρωσία ολοκληρώνει τον Turkish Stream και στο μεταξύ, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP θα έχει προτεραιότητα στην αγορά φυσικού αερίου, πολύ πριν το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετευθεί μέσω του αγωγού αυτού.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article