20.9 C
Athens
19 May - 2024

Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν

Must read

Παρά τη συνολικά θετική εικόνα που έδωσε την Πέμπτη η Κομισιόν μέσα από τις θερινές προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αναθεωρώντας και για την Ελλάδα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 4% από 3,5% τον Μάιο, όλοι κρατούν την ανάσα τους για την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Ρωσία σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της παροχής αερίου στην Ευρώπη.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά, Πάολο Τζεντιλόνι, μίλησε για ένα σενάριο «καταιγίδας», εννοώντας την πλήρη διακοπή παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, σημειώνοντας «ότι δεν είμαστε, ακόμα, σε αυτό το σημείο», αλλά κανείς πια, ούτε στην Αθήνα ούτε και στις Βρυξέλλες, δεν αρνείται ότι το σενάριο έχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν θα βρεθεί ανοχύρωτη. Ηδη έχει εκπονηθεί σχέδιο με βάση το οποίο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 35% των συνολικών αναγκών σήμερα μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί. Οι μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θα μπορούν να κάψουν, με μια μετατροπή, ντίζελ, θα αυξήσουν την παραγωγή τους τα λιγνιτικά εργοστάσια ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα εξυπηρετηθούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μετά και την αύξηση της χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα. Ολα αυτά δεν θα γίνουν βέβαια χωρίς επιπλέον κόστος, που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό ψηλά για αρκετούς μήνες ακόμη, αφαιρώντας πολλά δισεκατομμύρια από το ΑΕΠ.

Επίσης, μετά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, η Ελλάδα, αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, θα έχει και «εισαγόμενη ύφεση». Τούτο με δεδομένο ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, θα έχουν πρόβλημα τροφοδοσίας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Δύσκολα θα περάσει και η Γαλλία, η οποία βασίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή στους περίπου 25 μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως θα μείνουν αρκετούς μήνες εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης.

Ολα αυτά ενώ το κόστος χρήματος θα αρχίσει να ανεβαίνει από την επόμενη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%, στην προσπάθεια να μειώσει τη ροή ρευστότητας στην αγορά και εξ αυτού να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Η Ελλάδα έχει να ελπίζει από τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τον τζίρο-ρεκόρ των 18,5 δισ. του 2019 προσθέτοντας επιπλέον 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 1-1,5 δισ. στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου στα 11 δισ. και τώρα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 14-15 δισ. ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article