11.4 C
Athens
20 April - 2024

Φυσικό αέριο: Η ελληνική πρόταση κόντρα στην Κομισιόν – Κρίσιμη μέρα – Αποφασίζει η Ε.Ε

Must read

Σημαντική αναμένεται η σημερινή μέρα για την Ευρώπη, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν για το αν θα υιοθετηθεί η πρόταση για μείωση της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο κατά 15% με την Ελλάδα να επιδιώκει να εξαιρεθεί από το ψαλίδι. Αν δεν περάσει η εξαίρεση η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μείωση με βάση τον περσινό μέσο όρο κατανάλωσης και όχι με αυτό της 5ετίας που έχει θέσει ως βάση σύγκρισης η Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι θα επιδιώξει κατά την σημαντική Σύνοδο την εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν. Την ίδια ώρα μάλιστα οι χώρες του Νότου έχουν ρίξει στο τραπέζι και εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει  να παίρνεται απόφαση για υποχρεωτικές περικοπές κατά πλειοψηφία και να δίνεται χρονικό περιθώριο στα κράτη-μέλη τουλάχιστον ενός μήνα.

Την ίδια ώρα τα ρωσικά «παιχνίδια» με τη ροή του φυσικού αερίου προς την ΕΕ συνεχίζονται. Η Μόσχα τροφοδοτεί αέριο την Ευρώπη με το σταγονόμετρο, τονίζοντας παράλληλα πως δεν θέλει να κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα, αλλά οι πράξεις της μάλλον την διαψεύδουν. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για αυτό (να διακόψει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη).

Η Ρωσία είναι ένας υπεύθυνος προμηθευτής φυσικού αερίου, ό,τι κι αν πει κανείς», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι η Gazprom περιορίζει επιπλέον τη ροή μέσω Nord Stream 1 επικαλούμενη τους ίδιος λόγους.

Gazprom: Σταματά ακόμα μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 – Μειώνεται στο 20% η ροή φυσικού αερίου

Η Gazprom ανέφερε ότι λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα του ρωσικού σταθμού συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αερίου την ημέρα από τις στις 27 Ιουλίου. Η πλήρης δυναμικότητά υπερβαίνει τα 160 mcm την ημέρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Πρόταση για πανευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης βιομηχανίας

Στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης εξακολουθεί να εργάζεται η Ελλάδα, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για διασφάλιση της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Την Τρίτη, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του συμβουλίου των υπουργών ενέργειας και σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης,

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση οριστικής διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article