17.7 C
Athens
28 March - 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση – Ο Πούτιν «τρίβει τα χέρια του»: Σύγκρουση Βορρά – Νότου για την οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Must read

Από την Παρασκευή η Κομισιόν καταθέτει τη μία πρόταση μετά την άλλη προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος διότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η Gazprom και ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη 27 Ιουλίου μειώνει τη ροή του φυσικού αερίου κατά το ήμισυ.

Ήδη η ροή από τον αγωγό Nord Stream βρίσκεται μόλις στο 40% της συνολικής ικανότητάς του, άρα πέφτει στο 20%.

Η Κομισιόν καταθέτει νέα συμβιβαστική πρόταση, εάν δεν βρεθεί λύση απόψε σε επίπεδο πρεσβευτών, τότε το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.

Υπάρχουν πολλά θέματα διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Άλλες χώρες όπως η Ελλάδα λένε ότι χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες δεν είναι διασυνδεδεμένες με άλλες χώρες και δεν έχουν τρόπο να αντικαταστήσουν αυτό το αέριο όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο MEGA Ευρωπαίος διπλωμάτης, όλοι όμως συμφωνούν ότι δεν είναι λύση η Κομισιόν χωρίς καμία διαβούλευση να καταθέτει προτάσεις κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες μιας χώρας, τη Γερμανία υπαινίσσονται, και να μας βάζει το μαχαίρι στοn λαιμό.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να προετοιμαστούν για το χείριστο σενάριο, δηλαδή την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Είπε επίσης ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη διότι εάν επηρεαστεί η γερμανική οικονομία τότε θα υπάρξει ντόμινο και σε άλλες οικονομίες της ΕΕ, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να απαντούν ότι δεν μπορούν να καταστραφούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες για να σωθεί η γερμανική.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article