21.2 C
Athens
24 April - 2024

Βερολίνο: Οι ΑΠΕ θα οδηγήσουν στην «πολιτική ανεξαρτησία»

Must read

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Sigmar Gabriel, και ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier υποσχέθηκαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προωθήσουν ένα πιο πράσινο τρόπο ζωής, και θα δημιουργήσουν ευημερία.

Η προστασία του κλίματος, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η οικονομική ανάπτυξη όλα ταιριάζουν μεταξύ τους, δήλωσε ο Frank-Walter Steinmeier, την Πέμπτη (26 Μαρτίου).

Ο σοσιαλδημοκράτης μίλησε στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Βερολίνο.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει η έννοια του ενεργειακού εφοδιασμού από ανανεώσιμες πηγές “κατανοητή” για όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες από όλο τον κόσμο – και όχι μόνο με τα επιχειρήματα που προάγουν την προστασία του κλίματος.

“Όχι μόνο θα πρέπει περισσότεροι άνθρωποι να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και καθαρά, αλλά και πμε μεγαλύτερη ευημερία”, τόνισε ο Sigmar Gabriel με έμφαση στον κύριο στόχο της Energiewende (ενεργειακή μετάβαση).

Η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, είπε, για τις γερμανικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και για εκείνες που αναπτύσσουν την αγορά ενέργειας στο εξωτερικό για καινοτόμα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Ανασφάλεια

Η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια και το 2022 το τελευταίο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας θα αφήσει το δίκτυο.

Όμως, πολλά ερωτήματα παραμένουν: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας; Είναι εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια; Υπάρχει απειλή αύξησης των τιμών;

Λόγω αυτών των ερωτημάτων, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την έννοια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι στιγμής, μόνο λίγες έχουν ωθήσει τη μετάβαση όσο η Γερμανία, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται σήμερα μερίδιο 27% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γερμανοί αντιπρόσωποι στο συνέδριο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ηρεμήσει τις ανησυχίες. Η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος, Γαβριήλ τόνισε, από οικονομική σκοπιά.

Σήμερα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο δαπανηρή και παράλογη μορφή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ η πυρηνική ενέργεια απασχολούσε περίπου 30.000 άτομα στο αποκορύφωμά της, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας έως σήμερα, ανέφερε.

Η Γερμανία “πρότυπο”

“Μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε θέση να μας οδηγήσουν στον ενεργειακό εφοδιασμό χωρίς CO2, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ενίσχυση της τοπικής προστιθέμενης αξίας”, δήλωσε ο Fritz Brickwedde, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΕΕ).

Η Γερμανία είναι ήδη πρότυπο, καθώς η Energiewende συνιστά έναν “καινοτόμο κινητήρα” για τη βιομηχανία και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα λόγια του Brickwedde δεν υποστηρίζονται μόνο από τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα, αλλά και από το ύψος των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το τελευταίο αυξήθηκε από περίπου 5 δισ. € το 2000 σε 19 δισ. € το 2014.

Επιπλέον, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν στον τομέα αυξήθηκε πέντε φορές μεταξύ του 2005 και του 2013 σε 2.000 νέες πατέντες.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι και πολιτική ανεξαρτησία

Ο Steinmeier τόνισε, επίσης, ότι η βιώσιμη παροχή ενέργειας δεν είναι μόνο “η ιδανική λύση για λιγότερες εκπομπές”. Σημαίνει επίσης ότι λήγει η εξάρτηση από τις εισαγωγές και αποκλείεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια για να ασκηθεί πολιτική πίεση.

Επειδή, τόνισε, “κάθε χώρα μπορεί να παράγει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνη της”.

Η Γερμανία εξακολουθεί να δαπανά μεγάλα ποσά για την εισαγωγή αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα. Το 2012, το κόστος των εισαγωγών έφθασε στα € 90 δισεκατομμύρια.

(EurActiv Γερμανίας)

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article