20.4 C
Athens
28 March - 2024

Η Alfa Romeo 33 Stradale γίνεται 55 ετών

Must read

Πριν από 55 χρόνια, τον Αύγουστο του 1967, η Αlfa Romeo αποκάλυπτε την 33 Stradale. Ένα αυτοκίνητο που δεν ήταν απλά όμορφο, αλλά γοήτευε τους πάντες. Μόλις 18 μονάδες δημιουργήθηκαν, ενώ αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου η έκδοση δρόμου ακολούθησε την αγωνιστική έκδοση.

Μέχρι και σήμερα, 55 χρόνια μετά, οι μηχανολογικές επιλογές των μηχανικών της Alfa Romeo προκαλούν ένα μικρό δέος. Διαθέτει δυνατό κινητήρα, εξαιρετικά χαμηλό βάρος, αρμονικές γραμμές και κομψότητα. Η οικογένεια «33» απέκτησε με το πέρασμα του χρόνου πολλά μέλη, τα περισσότερα καθαρόαιμα αγωνιστικά, ενώ μια σειρά πρωτοτύπων τόνισαν την προσαρμοστικότητα του μοντέλου, αλλά και τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών.

Η μετάβαση της 33 σε ένα αυτοκίνητο για ιδιωτική χρήση απαιτούσε μια νέα αισθητική προσέγγιση. Η δύσκολη αποστολή ανατέθηκε στον 50χρονο Franco Scaglione. Χρησιμοποίησε όλες τις τεχνικές του γνώσεις και την αισθητική του τόλμη. Αποτέλεσμα ήταν η γέννηση ενός αριστουργήματος που συνδυάζει το στιλ με την αναζήτηση της αεροδυναμικής απόδοσης και της λειτουργικότητας. Για παράδειγμα τα καλύμματα του αμαξώματος εμπρός και πίσω ανοίγουν τελείως, ώστε να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα μηχανικά μέρη. Παράλληλα για πρώτη φορά σε ένα αυτοκίνητο δρόμου οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω, επιτρέποντας την ευκολότερη πρόσβαση σε ένα όχημα που το ύψος του δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

Χτίζοντας το αμάξωμα γύρω από το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και τον δίλιτρο V8 ατμοσφαιρικό κινητήρα από αλουμίνιο και μαγνήσιο, ο Scaglione πέτυχε οι επιφάνειες να μοιάζουν σαν ένα δέρμα από μέταλλο που αγκαλιάζει τα μηχανικά μέρη. Η αεροδυναμική σιλουέτα σε συνδυασμό με τους 230 ίππους του κινητήρα και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος (περίπου 700 κιλά), εξασφάλιζαν τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα σε 5,5 δευτερόλεπτα στο εντυπωσιακό διθέσιο μοντέλο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της 33 Stradale πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Μόντσα, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1, όμως ανεπίσημα τα πρώτα μάτια είδαν το εκθαμβωτικό δημιούργημα της Alfa Romeo και του Scaglione τον Αύγουστο του 1967. Σήμερα, 55 χρόνια μετά, η γοητεία της 33 Stradale παραμένει αναλλοίωτη, εκφράζοντας απόλυτα τη διαχρονική σχεδιαστική φιλοσοφία της Alfa Romeo.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article