19 C
Athens
19 April - 2024

Νέο πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ – Τι θα γίνει με Fuel Pass 3, επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης

Must read

Νέα μέτρα στήριξης ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου – όπως όλα δείχνουν- χειμώνα.

Στο «μενού» των μέτρων, που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, λέγεται ότι θα περιλαμβάνονται ένας νέος κύκλος Fuel Pass, επιπλέον ενισχύσεις στα τιμολόγια ρεύματος εφόσον το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχιστεί, αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και πιθανότατα μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας (στα πρότυπα της ενίσχυσης πυο δόθηκε το Πάσχα).

Εξάλλου, «ραντεβού» στη ΔΕΘ έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες για επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα νεά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. «Στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία», ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτώμενος για νέα μέτρα στήριξης απάντησε πως «όσο διαρκεί η κρίση, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, οτιδήποτε πετυχαίνουμε με την ανάπτυξη μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα για να στηρίξουμε τους πολίτες απέναντι στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας».

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο Fuel Pass 3, πέρα από τα νέα μέτρα στήριξης που είναι προ των πυλών. «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. Είναι πολύ νωρίς για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, είχε επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «καθώς η οικονομία κινείται ικανοποιητικά». Με δεδομένη την αύξηση των κρατικών εσόδων και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στη διεθνή σκηνή, ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται, δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο για νέες παρεμβάσεις.

Αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, ανοίγει δρόμο για Fuel Pass 3, για νέα επιταγή ακρίβειας, για επιπλέον ενισχύσεις στην ενέργεια, για αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και νέα ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εάν προκύψει η ανάγκη. Επίσης, «ζωντανή» παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article