19.9 C
Athens
28 March - 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Ζαπορίζια

Must read

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

«Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να παύσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην άμεση περί τον σταθμό περιοχή και να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του και την γύρω ζώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν κατά την χθεσινή νύκτα στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ζώνης του σταθμού της Ζαπορίζια.

Νέοι βομβαρδισμοί

Παρά τις εκκλήσεις για παύση των βομβαρδισμών, την Πέμπτη, το εργοστάσιο, δέχθηκε νέα πυρά. Νέοι βομβαρδισμοί πυροβολικού στόχευσαν την περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου την Ευρώπη, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος των δυνάμεων κατοχής, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου για τους βομβαρδισμούς.

«Οι μαχητές του (Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της κατοχικής διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι το συγκρότημα όπου στεγάζεται ο πυρηνικός σταθμός βομβαρδίστηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Energoatom είπε ότι βομβαρδίστηκε πέντε φορές η περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου αποθηκεύονται ραδιενεργά υλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει υπό έλεγχο.

Προειδοποίηση από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας ή κάποιο ατύχημα καθώς ο ρωσικός στρατός – που ελέγχει τον σταθμό στη Ζαπορίζια από τις αρχές Μαρτίου – φέρεται να πραγματοποιεί στρατιωτικές ενέργειες εντός και εκτός του σταθμού, θέτοντάς τον σε κίνδυνο.

Στο θέμα αναφέρθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών των G7 – οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν τη Ρωσία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον ατομικό σταθμό. Οι υπουργοί εξωτερικών δήλωσαν ανήσυχοι για τη σοβαρή απειλή που εκπορεύεται από τις πράξεις της Ρωσίας όσον αφορά τις μονάδες ατομικής ενέργειας – και προειδοποιούν για την απειλή ατυχήματος ή περιστατικού, συνέπειες του οποίου «θα είναι αισθητές και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Ουκρανικές κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στην ΕΡΤ ότι οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις της Ουκρανίας εντός της Κριμαίας είναι απολύτως νόμιμες και από άποψης διεθνούς δικαίου αλλά και από άποψης ουκρανικής νομοθεσίας καθώς η Κριμαία αποτελεί ουκρανικό έδαφος. Οι ίδιοι απέφυγαν να κάνουν σχόλια όσον αφορά το ποιος και με ποιον τρόπο χτύπησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νοβοφεντορόβκα. Υπάρχουν τέσσερα επικρατέστερα σενάρια, τα δύο αφορούν χρήση πυραύλων που έχουν κατασκευαστεί στην Ουκρανία, το ένα σενάριο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι ΑΤΑΚΑΜΣ – οι οποίοι επίσημα δεν έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία και βεβαίως υπάρχει και το σενάριο της επιχείρησης ειδικών δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε χθες το βράδυ ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο στον – υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων – πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια που δέχεται βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ανθρώπων από την περιοχή.

Η Ουκρανία και οι εγκατεστημένοι από τη Ρωσία τοπικοί αξιωματούχοι αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής -τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία.

«Ο σταθμός βρίσκεται από σήμερα όχι μόνο στα χέρια του εχθρού, αλλά στα χέρια αμόρφωτων ειδικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να συμβεί μια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας που θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν τις ενέργειές τους εκεί», είπε.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής μεγέθους Τσερνόμπιλ.

«Αυτό σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο. Οι κρατικές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Περιφερειών συζητούν διάφορα σενάρια που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της εκκένωσης περιοχών», δήλωσε ο Μοναστίρσκι.

Η Ουάσινγκτον ζητά αποστρατικοποίηση γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία μετά τις μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων που μαίνονται κοντά στο εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η μάχη κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη – και συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ή κοντά στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο στην Ουκρανία και να υποστηρίξει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό», είπε ο εκπρόσωπος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article