24 C
Athens
16 April - 2024

Κύπρος: Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα στην «ενεργειακή σκακιέρα»

Must read

Την ανακάλυψη ενός σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοίνωσαν χθες οι εταιρείες Εni και Total δημοσιοποιώντας το αποτέλεσμα των εργασιών στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ καθώς εντοπίστηκαν συνολικά πάνω από 2,5 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.

Οι εργασίες της γεώτρησης είχαν ξεκινήσει στις 23 Μαΐου 2022 από το πλοίο – γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» και, όπως δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Total, Kevin McLachlan«αυτή η επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση στο Cronos-1 είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών αερίου στην Ευρώπη».

Στο Cronos-1 υπήρξαν αρκετά σημεία δεξαμενών ανθρακικών αλάτων καλής ποιότητας και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αερίου άνω των 260 μέτρων, ανέφεραν η ιταλική εταιρεία Eni και η γαλλική Total Energies. Οι δυο εταιρείες έχουν μερίδιο 50% η καθεμία στο Τεμάχιο 6.

Τρόποι αξιοποίησης

Σε δηλώσεις της η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πειλήδου ανέφερε ότι η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας. «Ως υπουργείο και κοινοπραξία επεξεργαζόμαστε τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, με σκοπό μεταξύ άλλων να μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Στο Τεμάχιο 6 είχε ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο Calypso-1 και τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη νέα γεώτρηση θεωρούνται ιδιαιτέρως χρήσιμα για την περαιτέρω αξιολόγηση του εν λόγω κοιτάσματος και των διαθέσιμων ποσοτήτων. «Το πλοίο – γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» που πραγματοποίησε τη γεώτρηση στο Cronos-1, σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, βρίσκεται ήδη στον στόχο Zeus-1 για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6, η οποία θα επιτρέψει δυνητικά τον εντοπισμό σημαντικών και επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου και έτσι θα ξεκλειδώσει επιπλέον προοπτικές και δυνατότητες στην περιοχή», είπε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Η συγκυρία και το μήνυμα

Η παραπάνω ανακοίνωση για το νέο κοίτασμα αερίου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η Αγκυρα έβγαλε το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό πιθανότατα να υποκρύπτει κάποιο μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προς το Οικόπεδο 6, δημιουργώντας νέα εστία έντασης.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article