18.2 C
Athens
25 April - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώνονται οι τιμές του Οκτωβρίου – Χαμηλότερα τα τιμολόγια

Must read

Ανακοινώνονται σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, για τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,599 με 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι αυτό επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες.

Την ίδια στιγμή, αύριο, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μειωμένες και οι επιδοτήσεις

Με προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές αυτόματα και οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι μειωμένες. Ενδεικτική η αναφορά πριν λίγες μέρες στελέχους του οικονομικού επιτελείου που τόνιζε ότι «ο Οκτώβριος θα είναι χαμηλότερος σε επιδοτήσεις». Μάλιστα όπως αναφέρεται το βάρος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να είναι μεταξύ 300 – 400 εκ., σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο. πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού ήταν στα  33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. το Σεπτέμβριο η επιδότηση  σχεδόν διπλασιάστηκε (63,9 λεπτά/κιλαβατώρα) κι έτσι οι τελικές τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, όπως προαναφέρθηκε.

Νέοι καταναλωτές ρεύματος

Αναφορικά με τον τρόπο επιχορήγησης των νοικοκυριών που για πρώτη φορά καταναλώνουν ρεύμα και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, οι πληροφορίες θέλουν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές. Δηλαδή, όσοι για παράδειγμα αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. Άρα, λένε οι πηγές έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Πτώση στο φυσικό αέριο

Κύρια αιτία αυτής της αποκλιμάκωσης είναι το ότι τον Σεπτέμβριο παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στον δείκτη TTF, οι τιμές αερίου είχαν χαμηλότερο μέσο όρο κι άρα το κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς, λόγω της ετεροχρονισμένης τιμολόγησης, θα είναι κάπως πιο «μαζεμένο». Αναμένεται, δε, και η Απόφαση της ΡΑΕ με το πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής αερίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article