24 C
Athens
16 April - 2024

Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη 12% στην τιμή του

Must read

Με νέα ισχυρή αύξηση κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Ρωσία υποδήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές μέσω της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) με άλμα 13,1% που φέρνει την τιμή του στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η νέα κλιμάκωση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς.

Ανησυχία από τις χώρες

Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης που πλησιάζει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν γρήγορα τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στη νέα αντιπαράθεση, η κρατική ρωσική Gazprom προειδοποίησε χτες, Τρίτη, ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας ενδέχεται να διακοπούν λόγω νομικής διαμάχης με τον τοπικό διαχειριστή Naftogaz.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί πλήρως από τις ροές φυσικού αερίου, ενώ θα απομείνει σε λειτουργία μόνο ο αγωγός TurkStream που στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε ορισμένες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προς το παρόν πάντως, ο εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας διατηρούταν σήμερα σταθερός αλλά στα μειωμένα επίπεδα που έχει βρεθεί μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η αγορά του φυσικού αερίου είχε δείξει τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης των πιέσεων την τελευταία εβδομάδα, με τις τιμές να υποχωρούν αισθητά από τα υψηλά του Αυγούστου, ωστόσο οι ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις χτες στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα άλλαξαν άρδην το τοπίο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αγωγός μετά τις ζημιές που υπέστη δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαλείφοντας και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει να τον επαναφέρει κάποια στιγμή σε λειτουργία η Μόσχα.

Έτσι, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αφήνει ακόμα περαιτέρω εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες διακοπές εφοδιασμού από τις ΗΠΑ.

Την ώρα μάλιστα που ο τυφώνας Ίαν πλησιάζει στον Κόλπο του Μεξικού και οδήγησε στο προληπτικό κλείσιμο ορισμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης ενεργειακών προϊόντων, εγείροντας ανησυχίες για τη συγκεκριμένη πηγή εφοδιασμού.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article